Middag på 30 minutter,  Oppskrifter,  Supper,  Vegetar

Grønnkålsuppe med blomkål

Grønnkål er som kjent en supergrønnsak og den er rik på antioksidanter, A og C vitamin, samt det er en av gønnsakene som inneholder mest jern.
Ideen til denne suppen fikk jeg etter jeg hadde vært på suppesøndag på Wiig gartneri på Orre.
Der fikk vi servert grønnkålsuppe, kyllingsuppe og tomatsuppe, alle laget på grønnsaker dyrket i gartneriet. Mange gode, ekte smaker, herlig. Da vi skulle ha suppe her hjemme etter dette måtte jeg prøve meg på en grønnkålsuppe selv.

Antall porsjoner: 4-5

Ingredienser:

  • 200 gram grønnkål
  • 3 fedd hvitløk
  • 3-4 sjalottløk, eller 1/2 rødløk
  • 1 ss olivenolje
  • 9 dl grønnsakskraft
  • 2 ts ramsløk- og urtesalt
  • 1/2 ts pepper
  • Saften av 1/2 sitron

Oppskrift jevning:

  • 2 ss smør
  • 2-3 ss hvetemel
  • 2,5 dl h-melk

Oppskrift grønnkålchips:

  • 100 gram grønnkål
  • 1 ss chiliolje
  • 1 ts ramsløk- og urtesalt

Oppskrift ramsløk- og urtesalt:

  • 2 ts tørket ramsløk
  • 1/2 ts tørket basilikum
  • 1/2 ts tørket oregano
  • 1/2 ts tørket timian
  • 1 ts maldonsalt

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 150 grader, varmluft.
Bland sammen urtesaltet.
Rens og vask grønnkålen fjern de tykke stilkene, finhakk løk og hvitløk.
Surr løk og hvitløk i olje til løken er blank.
Tilsett grønnkål og surr videre til den er falt sammen, dette tar et par minutter.
Ha over 9 dl grønnsakskraft samt ramsløk- og urtesalt.
Kok i 10-15 minutter, til grønnkålen er myk.
Mos med stavmixer.
Ha suppen over i et litermål el.

Lag jevning.
Smelt smøret på lav/middels varme, til det er smeltet, det skal ikke bli brunt.
Tilsett hvetemel og spe med melken.
Fortsett å spe med grønnkålsuppen.
Kok videre 10-15 minutter.
Smak til med sitron, pepper, ramsløk- og urtesalt.

Mens suppen koker, lag grønnkålchips.
Bland sammen grovhakket grønnkål, olje og krydder.
Stek på 15 grader varmluft i ca15 minutter, pass på så den ikke blir svidd, den skal være sprø og god.

Kok egg og blomkål.
Server gjerne med gode, grove rundstykker.
Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *