• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Lammegryte

On 18. oktober 2018 by Elin Rusnes Kvingedal

Lam, en god rødvin, kremete og litt grov potetmos og høstens grønnsaker. Enkelt og utrolig godt, mange gode smaker og perfekt mat i høstregnet.

Da jeg smakte på dette fikk jeg faktisk tårer i øynene, lammet var så utrolig mørt og smaksrikt, her er det lov å slikke tallerken altså. God mat KAN virkelig være magisk.

Denne gryta er relativt rask å forberede, så skal den stå og putre et par timer til sammen, grønnsakene er skåret i rause biter og det er tilsatt en god klunk rødvin -vin kan selvsagt sløyfes.

Lammet jeg har brukt her er Klosterlam, utrolig godt!!

Antall porsjoner: 5

Ingredienser:

Lammegryta:

  • 1,5 kg skivet lammelår, evt 1 kg lammestek uten ben
  • 15-20 sjampinjong
  • 1 nett sjalottløk (5-6 stk)
  • 5 gulrøtter
  • En snei sellerirot
  • 3 fedd hvitløk
  • Noen kvaster rosmarin
  • 4 dl rødvin
  • 4 dl lamme kraft
  • Olje til steking
  • 4 ss hvetemel
  • Salt
  • Pepper

Potetstappe:

  • 1,5 kg poteter
  • 2 1/2-3 dl melk
  • 100 gram smør

Fremgangsmåte:

Skrell og kutt grønnsaker.
Gulrøttene deler jeg på langs, så i 3-4 biter per del.
Soppen skjærer jeg i båter og løken deles i to.
Sellerirot deles i ca 2×2 cm biter og hvitløken finhakkes.
Ha i skåler hver for seg. Sett til side.

Skjær bort ben fra kjøttet og del kjøttstykkene i rause biter.
Gni inn med salt, pepper og hvetemel.
Stekes i tre omganger, sammen med bena over høy varme i nøytral olje til kjøttet har fin bruning.
Ha kjøttet over i ei støpejernsgryte.
Kok ut panna med 1/2 dl vann mellom hver gang og ha over i støpejernsgryta med kjøttet.
Bena kan du koke kraft på og fryse ned til neste gang du trenger lammekraft.
Ha over 4 dl rødvin og la det småkoke uten lokk i ca 20 minutter.
Så stekes soppen i panna, stek den i to omganger over middels varme til den er fin og gyllen. Ha i en klatt smør mot slutten.
Ha soppen tilbake i arbeidsbollen og stek løken i ca to minutter over middels varme i litt smør.
Så has gulrøtter oppi panna med løk sammen med hvitløk.
Stek ytterligere to minutter. Ha over i arbeidsbolla med soppen.
Når kjøttet med rødvinen har kokt i ca 20 minutter has kraften og grønnsakene over.
La det hele småkoke over lav varme uten lokk i 1-1 1/2 time, eller lenger -til kjøttet er så mørt at det nesten smelter på tunga.
Mens gryta koker lages potetstappe.
Skrell potetene, kok møre i vann som så vidt dekker, ikke ha salt i vannet. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg noen minutter.
Bruk en potetmoser og mos potetene.
Ha over 2 dl av melken, rør den inn og ha over smør.
Spe med resten av melken til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
Serveres rykende varmt.
Lykke til!!

Tags: grytemat, gryterett, lam, middag

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

mai 2022
M T O T F L S
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022