Ribberull ala kjøkkenmagi

IMG_5498
Ribberull hører julen til for meg. Kjempegode smaker og duft av herlig krydder.
For første gang har jeg laget ribberull, det er veldig enkelt, og man trenger ikke stor syltepresse for å få bra resultat. Hjemme hos oss spises den også opp såpass raskt at jeg slipper å ha den i saltlake.

Ribberull ala kjøkkenmagi:
2 1/2 kg tynnribbe (uten ben), kan godt være med rutet svor
3 ts salt
1 1/2 ts malt allehånde
1 1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
Bomullstråd
Plastfolie
Sterk hyssing

Bland sammen krydderet i ei lita skål.
Dersom tynnribba inneholder bein, skjær disse bort.
Del ribba i to på langs, men ikke helt gjennom på enden, la det være igjen ca 3 cm her.
IMG_5660 IMG_5661

Fordel halvparten av krydderet over ribba, gni det inn, snu ribba og ha over resten av krydderet, gni det godt inn.
IMG_5663

Legg ribba med svoren ned og start å rulle fra kjøttsiden, slik at svoren kommer ytterst. Rull så stramt du klarer.
Surr bomullstråd godt og stramt rundt og pakk den stramt inn i plastfolie, jeg brukte 3-4 lag plastfolie.
IMG_5469
IMG_5472
IMG_5474

Kok opp ei stor gryte vann, skru ned temperaturen noe og ha i ribberullen.
La vannet være like under kokepunktet, ca 90 grader og la ribba trekke i 2 1/2 time, er ribba mindre må du også redusere trekketiden noe.
Ta så ribba ut av vannet, behold plastfolien på.
La den avkjøle 10-15 minutter.

Ha den over i ei brødform, putt gjerne ei skål el i enden for å støtte opp ribberullen (skåla må være lavere enn brødforma).
Legg over et solid skjærebrett.
Bind opp med sterk hyssing så stramt du klarer og legg gjerne litt press over (et par kokebøker fungerer fint).
La den stå i romtemperatur til den er avkjølt, løsne hyssingen og bind opp igjen så stramt du klarer.
Sett i kjøleskap over natta.
For bedre holdbarhet ha ribba i saltlake: Kok opp saltlake av 150 gram salt og 2 1/2 liter vann, avkjøl.
Oppbevares i kjøleskap.
Server gjerne til hjemmelaget flatbrød.
Lykke til!!
IMG_5486
IMG_5491
IMG_5498
IMG_5569

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til «Ribberull ala kjøkkenmagi»

Legg inn en kommentar