Stekt lysing med jordskokkvariasjon

ReklameTorsdager er fast fiskedag hos oss, da med litt ekstra gode fiskemiddager. Jeg reiser av og til inn til byen og kjøper fersk fisk, deretter er det å bestemme hvordan jeg vil tilberede den etter hvilken fisk jeg havnet på. Nå er jeg veldig glad i hvit fisk, og lysing er en av favorittene. Her har jeg pannestekt den og laget tre varianter av jordskokk sammen med litt annet godt. Det er ganske få ingredienser og blir en festrett til søndagsmiddagen, eller på en helt vanlig torsdag.

 

Fisken jeg har brukt er fra K.fisk Haugesund, erte- og fenikkelspirer fra smågrønt, i tillegg har jeg brukt olje og urtesalt fra Oliviers og serviset er lånt av Ølen møbel.

Det er skrelling av jordskokk som tar tid her,  det skal være 300 gram ferdig skrelt jordskokk samt 100 gram med skall.

For mat til fire personer brukte jeg:
150-200 gram lysingfilet per person, gjerne med skinn
50 gram jordskokk til fritering
50 gram jordskokk til steking
75 gram bacon
12 asparges
50 gram erter

Jordskokkpurè
300 gram jordskokk
40 gram smør
25 gram melk
En klype salt
Saft fra 1/2 sitron
Evt et fedd hvitløk

Start med jordskokken. Den kan legges i vann med litt sitron i, der kan den ligge flere timer. Sett gjerne kaldt om de må stå mer enn en times tid.
Skrell 300 gram, del i mindre biter, dette skal brukes til purè.
Så skal 50 gram jordskokk skjæres i terninger, du velger selv om du bare vil skrubbe dem godt og beholde skallet på eller om du vil skrelle dem.
Ytterligere 50 gram jordskokk skal nå skjæres i tynne skiver, bruk mandolin om du har.

Kok jordskokken til purèen i litt vann til jordskokken er mør, bak gjerne et fedd hvitløk i ovnen på 150 grader i 15 minutter.
Hell av vannet når jordskokken er mør og damp av noen minutter. Tilsett melk, ha evt over hvitløken og kjør det hele glatt i multihakker eller med stavmixer. Rør inn smør og smak til med salt og sitron. Denne kan holdes varm til servering.

Friter jordskokkchips av de tynne skivene. Legg de utover kjøkkenpapir og tørk dem godt før de friteres. Jeg friterer i solsikke eller rapsolje ved 180 grader, det går fort så pass på og ha alltid et lokk tilgjengelig. Ha over i et dørslag med kjøkkenpapir når de er ferdige, ha over havsalt. Disse kan lages timer i forveien.

Fisken stekes i olje ca 4 minutter på skinnsiden over relativt høy varme. Snu fisken, ha over litt smør og napèr dette over. løft fisken ut av panna når den flaker seg fint. Ha over i ildfast form og hold varm i stekeovn på 60 grader til resten er ferdig.

Stek baconterninger og tilsett terninger av jordskokk. Ha over erter og la dem surre med de siste to minuttene.

Server med kokt asparges og gjerne fine fenikkel- og ertespirer.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.