Glutenfritt,  Oppskrifter

Suksesskake

Da jeg var liten var suksesskake en selvfølgelighet i alle bursdager. Min mor bakte og jeg smakte, her har jeg justert kremen noe ellers er den slik min mor lagde den.

Det er bare av utseendemessige årsaker jeg har justert kremen på denne kaka, men vi syntes alle den ble veldig god selv om den er moderert noe.

En suksesskake er en mandelbunn og en gul krem bestående av eggeplommer, fløte eller melk, sukker og ofte en god dose smør. Det var dette smøret min mor aldri hadde i kremen, hennes krem var veldig god, men utrolig søt og mer flytende. Her har jeg redusert sukkermengden noe, samt tilsatt smør. Her er det viktig at du leser gjennom hele oppskriften før du starter og er nøye med avkjøling og pisking. Jeg har brukt ekte meierismør og anbefaler å bruke det for best mulig resultat.

Denne kaka er naturlig glutenfri, men husk å være ekstra nøye om du skal bake til noen med cøliaki. Les gjerne rådene mine her.

Antall porsjoner: 10-15 stykker kake, 26 cm kakeform.

Ingredienser:

Mandelbunn:

  • 4 eggehviter, fra mellomstore egg
  • 1 ss sukker
  • 150 gram mandler
  • 150 gram melis

Gul krem:

  • 4 eggeplommer
  • 100 gram sukker
  • 100 gram fløte
  • Frøene fra ei vaniljestang eller en ts ekte vaniljesukker
  • 150 gram usalta smør, romtemperert, men ikke for mykt.

Fremgangsmåte:

Start på kaka.
Sett ovnen på 150 grader over- og undervarme.
Vei opp mandler og melis.
Ha mandlene i en foodproscessor og kjør dem sammen.
Ikke kjør mandlene for lenge, det kan godt være noen biter.
Alternativt kan du bruke ferdig mandelmel, da blir konsistensen litt annerledes, men det funker supert.
Skill fire mellomstore egg.
Pisk eggehvitene på middels hastighet i kjøkkenmaskin.
Når de begynner å skumme, ha over 1 ss sukker.
Pisk videre til eggehvitene er stivpisket, men ikke overpisket.
Vend inn mandler og melis og ha i en bakepapirkledd kakeform på 26 cm.
Stek på nederste rille i ovnen i ca 50 minutter.

Når kaka står i ovnen kan man starte på kremen.
Ha alt utenom smøret i ei gryte.
Varm langsomt opp og rør hele tiden.
Den skal komme helt opp til kokepunktet.
Straks den begynner å koke litt, skru ned varmen og hold den rett under kokepunktet mens du rører hele tiden til den tykner, dette tar noen minutter.
Når den henger igjen på skjeen så man kan dra en finger midt på og kremen ikke flyter sammen igjen er den ferdig (se bilde under).

Sil kremen over i en egnet beholder, dekk til og kjøl helt ned.

Når kaka er ferdig, avkjøl noen minutter i formen før den tas ut og avkjøles videre på rist.

Etter en time og to når både kaka og kremen er helt avkjølt, finn frem smøret.

Ha det romtempererte smøret i kjøkkenmaskin og kjør det raskt sammen, bruk gjerne K-vispen om du har det, tilsett kremen og kjør videre på middels hastighet et par minutter.
I starten kan det se ut som om kremen skal skille seg, men bare la kjøkkenmaskinen gå videre, snart ser du at det er blitt en fin og luftig krem.

Smør kremen jevnt utover kaka, og ha gjerne halvparten i en sprøytepose for å lage fine «dotter» rundt kanten om du vil. Strø over litt revet sjokolade og pynt den enkelt, her er det påsketema. Eller den kan bare være som den er.

Lykke til!!

Nesten klar.
Kremen har samlet seg og begynner å bli luftig.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *