• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Tacos, helt fra bunn

On 10. november 2015 by Elin Rusnes Kvingedal

Hos de aller fleste nordmenn er tacos en gjenganger i helgene. Da kan det være greit å gjøre seg litt ekstra flid om du har god tid en dag. Ingen tacos er vel bedre enn den man lager helt fra bunn, med alt fra hjemmelagede tortillalefser til salsa og  tacokrydder? Bruk de komponentene du vil fra denne oppskriften og gjør din helt egen vri på tacoen. Lag den gjerne vegetar og bytt ut kjøttet med bønnestuing, eller bruk begge deler.

Tacoen hos oss består av tacokrydder, salsa, bønnestuing, tortilla lefser, guacamole, rømme, ost og masse grønnsaker (av grønnsaker bruker jeg alltid salat, agurk, paprika og tomater, så supplerer jeg med andre grønnsaker om jeg har) . Steker eventuelt kyllingkjøttdeig i tillegg. Bruk det tilbehøret du liker best.

Start med å blande tacokrydderet:
Dette holder til 4-5 tacoretter
2 ts salt
8 ts spisskummen
2 ts malt koriander
4 ts paprikapulver
2 ts oregano
1 ts pepper
(2 ts chilipulver)
(3 ts hvitløkspulver)

Mål opp og bland alt godt sammen, jeg pleier ikke å ha hvitløk og chilipulver i, tilsetter heller fersk når jeg lager retten, synes det smaker bedre da.

Brukes som vanlig tacokrydder, trenger 5-6 ts til en porsjon tacos.

Så kan salsaen lages

Dette blir tre glass (ca 1/2 liter) tomatsalsa:
1/2 løk
1/2 paprika
1 fedd hvitløk
1/2 chili
10 gode norske cherrytomater
1 boks hermetiske tomater (ca 400 gram)

Hakk grønnsakene, skjær tomatene i to.
Fres grønnsakene i litt olje til løken er blank, tilsett cherrytomater og hermetiske tomater. La det hele koke til alt er mørt, ca 15-20 minutter. Når grønnsakene og tomatene er møre, kjør det sammen med en stavmixer, er godt om det fortsatt er litt biter i. Avkjøl og hell på glass. oppbevares i kjøleskap eller fryser.

Lag deretter bønnestuing

Til en stor porsjon bruker jeg:
1 hvitløksfedd
1/2 chili
3-4 ts tacokrydder
2-3 ts tomatpurè
2 bokser hermetiske kidneybønner
1 dl vann
evt 1/4 dl melk eller fløte

Sil av bønnene og skyll dem godt i kaldt vann, la dem renne av seg.
Finhakk hvitløk og chili. Fres på middels varme i ei gryte 1/2 minutt, tilsett tacokrydder og tomatpurè, la det stå ytterligere 1/2 minutt under stadig omrøring.
Tilsett bønner og vann, la det koke i 4-5 minutter, till bønnene er møre.
Kjør det hele sammen med stavmixer, det trenger ikke være helt most, er godt med litt biter. Smak evt til med mer tacokrydder og spe med melk eller fløte om det trengs.

Lag deigen til tortill lefsene

12 tortillas:
6,5 dl hvetemel
2,5 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
3/4 ts salt
1/4 ts bakepulver

Rør sammen det tørre, ha i vann og olje og kna det sammen til en smidig deig. Juster eventuelt med mer vann eller mel.

Del deigen opp i 12 emner, dekk med plast og la de hvile 15 minutter. Kjevle så ut hvert emne, så tynt du klarer. Pass på å ha nok mel på bakebordet så de ikke setter seg fast.

Stek 1/2-1 minutt på hver side i ei tørr stekepanne, middels-høy varme.
De er litt harde med det samme, men ha dem i et kjøkkenhåndkle så mykner de fort opp. Disse kan fryses om de ikke skal brukes med det samme.

Man kan lage disse grovere, oppskrift her, eller glutenfrie om man ønsker det, oppskrift på glutenfrie tortillas her.

Mens deigen til tortillalefsene hviler, lag guacamole.

For guacamole for fire-fem personer bruker jeg:
3 spisemodne avocado
2 fedd hvitløk
3 ss rømme
1 ts presset sitron

Finhakk hvitløk.
Mos avocadoen med en gaffel eller potetmoser.
Tilsett hvitløk og rømme, press over litt sitron.
Sitron tilsetter jeg mest for å beholde den fine fargen til avocadoen, den har lett for å bli brun. Det er også godt med syren sitronen gir i forhold til den fettrike avocadoen.

Kutt så opp de grønnsakene du ønsker, gjør ferdig tortillas og stek evt litt kjøttdeig, ha i 5-6 ts tacokrydder til 400 gram kjøttdeig.

Server, lykke til!!
Under er det bilde av en vegetarversjon, og en med kjøttdeig.

Flere texmexoppskrifter finner du her.

Tags: Glutenfritt, middag, tacos, tex-mex, vegetar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

januar 2021
M T O T F L S
« jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2021