Butterdeig

Visste du at de aller fleste ferdigkjøpte butterdeiger egentlig ikke kan kalles butterdeig? De inneholder faktisk ikke smør men margarin. Hjemmelaget butterdeig kan gjerne fryses ned i porsjoner så det kan være lurt å lage en stor porsjon.

En perfekt butterdeig skal ha mellom 600 og 750 lag, det vil si at den må rulles, brettes i tre og rulles igjen seks ganger (3x3x3x3x3x3 (eller 3^6)=729 lag. Det tar litt tid å lage, man må passe på at den kjøles godt ned mellom brettingene, men vanskelig er det ikke.

Jeg bruker butterdeig til for eksempel desserter, tebrød, nøttestek og biff Wellington

Det er som sagt veldig viktig at deigen får nok nedkjølingstid og at man jobber raskt. Smøret skal ikke smelte,men legge seg fint mellom lagene.

Oppskrift på en liten porsjon butterdeig:
Denne porsjonen er nok til en biff Wellington og to medium nøttesteker.
500 gram hvetemel
2 dl kaldt vann
10 gram salt
150 gram usaltet, kaldt smør til deigen
250 gram usaltet, kaldt smør til utkjevling

Ha mel, salt, kaldt vann og 150 gram kaldt smør (i terninger) i kjøkkenmaskin med eltekrok.
Kjør det sammen til du har en fin deig, ikke la maskinen gå for lenge.
Den kan selvsagt også knas sammen for hånd.
Pakk deigen i plast og legg i kjøleskap noen timer, den kan gjerne ligge over natten.

Bruk ostehøvel og høvle opp 250 gram smør.
Fordel smøret utover bakepapir til et 1-2 cm tykt kvadrat, pakk smøret inn og legg i kjøleskap et par timer.

Kjevle deigen ut til et ca 2 cm tykt kvadrat.
Legg over smøret og brett deigen over smøret (konvoluttbretting) Se bildene under.

Kjevle så deigen til et rektangel, ca 2 cm tykt og brett i tre.
Snu deigen 90 grader, kjevle ut igjen og brett i tre.
Pakk godt inn i plast og legg i kjøleskap ca en time.

Gjenta så bretteprosessen:
Kjevle ut.
Brett i tre.
Kjevle ut.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap ca en time.
Kjevle ut.
Brett i tre.
Kjevle ut
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap ca en time.

Deigen er nå brettet i tre seks ganger og den har fått 729 lag.
Nå er deigen klar til bruk. Rull den ut og del opp i mindre firkanter.
Kjevle igjen ut firkantene til ca 4 mm tykkelse, del opp i rektangler og pakk i plast. Disse kan legges i kjøleskap om de skal brukes senere samme dag. De kan også fryses for å brukes på et senere tidspunkt.

Lykke til!!

Kjevle ut deig og legg på smør.

Brett over deigen (konvoluttbretting)

Rull ut til et rektangel.

Brett i tre.

Snu deigen 90 grader og rull ut igjen.

Brett i tre. Avkjøl, gjenta brettingen totalt tre ganger så det blir seks brettinger, beskrivelse over.

Del den ferdige deigen i mindre biter så den blir enklere å rulle ut, se de fine lagene.

Rull ut til ca 4 mm tykkelse, del i mindre biter og frys ned i porsjoner.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.