• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Rugbrød

On 28. juni 2018 by Elin Rusnes Kvingedal

Personlig liker jeg ikke så godt lyst brød, spiser egentlig veldig lite brødmat. Rugbrød derimot, det kan jeg spise en del av. Denne oppskriften inneholder hele 100 gram sirup per brød, men på 25-30 brødskiver per brød er ikke dette så ille. Godt er det, og mektig. Fantastisk å spise det med smør og brunost, eggerøre og røykelaks eller annet godt pålegg. Det tar riktignok noen timer med hviling og heving, men planlegg å ha en bakedag. Man trenger heller ikke være hjemme mens deigen hever. Å løpe en tur, gå på treningssenter, en tur på cafe eller shopping er perfekt mens deigen hviler. Eller som jeg gjorde denne gangen, se en film 🙂

Jeg pleier å lage to brød når jeg først er i gang. Det er perfekt å fryse. Skjærer brødene opp dagen etter og fryser ned tre og tre skiver. Disse tas ut om morgenen og er tint til lunsj. Det er viktig at rugbrødene får ligge noen timer etter de er ferdig stekt før man skjærer i dem, dette er for å unngå rårand og at de får satt seg litt.
Les hele oppskriften før du starter.

For to rugbrød brukte jeg:
450 gram frø og kjerner (derav 200 gram solsikkekjernner, 100 gram hele rugflak, 50 gram hvete helkorn, 50 gram linfrø, 50 gram gresskarkjerner)
1 ts karve
1 ts fennikelfrø
6 dl kokende vann

Har du ikke nok av en type frø eller kjerner, bytt ut med noe annet du liker, bare det blir samme mengde.
Får du ikke tak i rugflak kan du til nøds bruke firkorn, der er det hvete, bygg, rug og havre flak.
Kjør frø og korn sammen med karve og fennikel i foodprosessor.
Det skal ikke bli helt pulverisert da det er godt med litt biter i.
Hell over kokende vann og la det stå til det er kaldt (noen timer), og alt vann er trukket inn i frø- og kornblandingen. Det kan gjerne stå over natta.

Så til brødet:
400 gram grov sammalt rug
100 gram fin sammalt rug
300 gram siktet hvetemel
200 gram sirup
20 gram salt
35 gram gjær
3 dl vann, kaldt fra springen

Ha alt det tørre i kjøkkenmaskin sammen med frø- og kornblandingen som har stått over natta.
Tilsett sirup og smuldre i gjæren.
Ha over 2 dl av vannet og la kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet i 15 minutter.
Spe gradvis med resten av vannet.
Deigen skal være klissete, men så vidt slippe bollen og ikke flyte ut.
Ha deigen rett i smurte brødformer og hev til dobbel størrelse, dette tar to-tre timer.

Stekes på 190 grader over- og undervarme på nederste rille i 1,5-2 timer.
Dekk gjerne til med bakepapir mot slutten av steketiden så de ikke blir svidd. Brødene skal være 99-100 grader inni når de er ferdig stekt.
Avkjøl på rist og pakk godt inn i rene kjøkkenhåndkle.
Vent til neste dag før du skjærer dem opp, eller minst 4 timer.

Nyt med godt pålegg, brødene kan gjerne skjæres i skiver og fryses porsjonsvis.
Lykke til!!

Tags: bake, brød, rugbrød

1 kommentar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

mai 2022
M T O T F L S
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022