Rugbrød

Personlig liker jeg ikke så godt lyst brød, spiser egentlig veldig lite brødmat. Rugbrød derimot, det kan jeg spise en del av. Denne oppskriften inneholder hele 100 gram sirup per brød, men på 25-30 brødskiver per brød er ikke dette så ille. Godt er det, og mektig. Fantastisk å spise det med smør og brunost, eggerøre og røykelaks eller annet godt pålegg. Det tar riktignok noen timer med hviling og heving, men planlegg å ha en bakedag. Man trenger heller ikke være hjemme mens deigen hever. Å løpe en tur, gå på treningssenter, en tur på cafe eller shopping er perfekt mens deigen hviler. Eller som jeg gjorde denne gangen, se en film 🙂

Jeg pleier å lage to brød når jeg først er i gang. Det er perfekt å fryse. Skjærer brødene opp dagen etter og fryser ned tre og tre skiver. Disse tas ut om morgenen og er tint til lunsj. Det er viktig at rugbrødene får ligge noen timer etter de er ferdig stekt før man skjærer i dem, dette er for å unngå rårand og at de får satt seg litt.
Les hele oppskriften før du starter.

For to rugbrød brukte jeg:
450 gram frø og kjerner (derav 200 gram solsikkekjernner, 100 gram hele rugflak, 50 gram hvete helkorn, 50 gram linfrø, 50 gram gresskarkjerner)
1 ts karve
1 ts fennikelfrø
6 dl kokende vann

Har du ikke nok av en type frø eller kjerner, bytt ut med noe annet du liker, bare det blir samme mengde.
Får du ikke tak i rugflak kan du til nøds bruke firkorn, der er det hvete, bygg, rug og havre flak.
Kjør frø og korn sammen med karve og fennikel i foodprosessor.
Det skal ikke bli helt pulverisert da det er godt med litt biter i.
Hell over kokende vann og la det stå til det er kaldt (noen timer), og alt vann er trukket inn i frø- og kornblandingen. Det kan gjerne stå over natta.

Så til brødet:
400 gram grov sammalt rug
100 gram fin sammalt rug
300 gram siktet hvetemel
200 gram sirup
20 gram salt
35 gram gjær
3 dl vann, kaldt fra springen

Ha alt det tørre i kjøkkenmaskin sammen med frø- og kornblandingen som har stått over natta.
Tilsett sirup og smuldre i gjæren.
Ha over 2 dl av vannet og la kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet i 15 minutter.
Spe gradvis med resten av vannet.
Deigen skal være klissete, men så vidt slippe bollen og ikke flyte ut.
Ha deigen rett i smurte brødformer og hev til dobbel størrelse, dette tar to-tre timer.

Stekes på 190 grader over- og undervarme på nederste rille i 1,5-2 timer.
Dekk gjerne til med bakepapir mot slutten av steketiden så de ikke blir svidd. Brødene skal være 99-100 grader inni når de er ferdig stekt.
Avkjøl på rist og pakk godt inn i rene kjøkkenhåndkle.
Vent til neste dag før du skjærer dem opp, eller minst 4 timer.

Nyt med godt pålegg, brødene kan gjerne skjæres i skiver og fryses porsjonsvis.
Lykke til!!

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar til «Rugbrød»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.