Rødbetehummus

Sunt, godt, vegansk og nydelig farge. Hummus kan brukes som tilbehør til grillmat, som dip eller som den er sammen med godt brød. Den gjør seg veldig godt på tapasbordet og er et perfekt alternativ om man «bare må ha noe» når kvelden røyner på. Selve hummusen er rask å lage, men man må planlegge litt med tanke på bløting og koking av kikerter, samt koking av rødbete.

Man kan med fordel koke masse kikerter, disse kan fint fryses ned i porsjoner når de er kokt, da kan man enkelt lage ny porsjon når man ønsker.

Selvsagt er det mulig å bruke hermetiske kikerter, men smaken når man bløtlegger og koker tørkede kikerter er så uendelig mye bedre. I tillegg skolder jeg dem (fjerner skallet etter de er kokt), da blir konsistensen uslåelig.

For en porsjon rødbetehummus brukte jeg:
150 gram kokte kikerter + litt ekstra til topping (ca 100 gram tørkede)
100 gram kokt og skrelt rødbete
3-4 ss av kokevannet til kikertene
1 fedd bakt hvitløk
1/2 ts natron
1 ss malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1/4-1/2 ts salt
2 ss presset sitronsaft
1 ts tahini, denne kan man fint lage selv
Litt god olivenolje
Litt hakket, fersk koriander til topping
Litt ristede sesamfrø til topping

Legg kikertene i en arbeidsbolle og ha over godt med kaldt vann, samt 1/4 ts natron, dekk til og la det stå et døgn.

Kok rødbete, med skallet på. Dette tar 1-2 timer alt etter størrelsen.
Sil av bløtevannet til kikertene og skyll kikertene godt i kaldt vann, ha i en gryte og ha over vann til et pr cm over kikertene, ha i 1/4 ts natron og kok opp.
Det skummer litt og kan fort koke over på grunn av natron, så det er greit å ha en stor gryte. La koke i 20-25 minutter, kjenn på kikertene, når de lett kan knuses mellom to fingre er de ferdige.
Sett gryten til side og tilsett 1/4 ts salt, la stå 15 minutter før vannet siles av.
Husk å ta vare på noe av kokevannet da dette skal brukes i hummusen.
Popp gjerne kikertene ut av skallet, dette gir utrolig god konsistens til hummusen. Det tok meg ca 20 minutter på 200 gram kokte kikerter.
Bak et fedd hvitløk på 150 grader varmluft i 10-15 minutter.

Sånn, nå er den tidkrevende delen over, da er det tid for å lage hummusen.
Skjær rødbeten i mindre biter. Ha alle ingrediensene i en multihakker, eller bolle til stavmixer, men tilsett bare to ss av kokevannet i første omgang.
Kjør det hele sammen og spe med mer kokevann til du har ønsket konsistens, rør inn litt god olivenolje.
Ha hummusen over i en skål, dryss over sesamfrø, koriander og de ekstra kikertene.
Server gjerne sammen med hjemmebakt rugbrød, nyt! Lykke til!!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til «Rødbetehummus»

Legg inn en kommentar