Lammegryte

Lam, en god rødvin, kremete og litt grov potetmos og høstens grønnsaker. Enkelt og utrolig godt, mange gode smaker og perfekt mat i høstregnet. Da jeg smakte på dette fikk jeg faktisk tårer i øynene, lammet var så utrolig mørt og smaksrikt, her er det lov å slikke tallerken altså. God mat KAN virkelig være magisk.

Denne gryta er relativt rask å forberede, så skal den stå og putre et par timer til sammen, grønnsakene er skåret i rause biter og det er tilsatt en god klunk rødvin -vin kan selvsagt sløyfes.

Lammet jeg har brukt her er Klosterlam, utrolig godt!!

Antall porsjoner: 5

Ingredienser:

  • 1,5 kg skivet lammelår, evt 1 kg lammestek uten ben
  • 15-20 sjampinjong
  • 1 nett sjalottløk (5-6 stk)
  • 5 gulrøtter
  • En snei sellerirot
  • 3 fedd hvitløk
  • Noen kvaster rosmarin
  • 4 dl rødvin
  • 4 dl lamme kraft
  • Olje til steking
  • 4 ss hvetemel
  • Salt
  • PepperPotetstappe:
  • 1,5 kg poteter
  • 2 1/2-3 dl melk
  • 100 gram smørFremgangsmåte:
    Skrell og kutt grønnsaker.
    Gulrøttene deler jeg på langs, så i 3-4 biter per del.
    Soppen skjærer jeg i båter og løken deles i to.
    Sellerirot deles i ca 2×2 cm biter og hvitløken finhakkes.
    Ha i skåler hver for seg. Sett til side.

    Skjær bort ben fra kjøttet og del kjøttstykkene i rause biter.
    Gni inn med salt, pepper og hvetemel.
    Stekes i tre omganger over høy varme i nøytral olje til kjøttet har fin bruning.
    Ha kjøttet over i ei støpejernsgryte.
    Kok ut panna med 1/2 dl vann mellom hver gang og ha over i støpejernsgryta med kjøttet.
    Ha over 4 dl rødvin og la det småkoke uten lokk i ca 20 minutter.
    Så stekes soppen i panna, stek den i to omganger over middels varme til den er fin og gyllen. Ha i en klatt smør mot slutten.
    Ha soppen tilbake i arbeidsbollen og stek løken i ca to minutter over middels varme i litt smør.
    Så has gulrøtter oppi panna med løk sammen med hvitløk.
    Stek ytterligere to minutter. Ha over i arbeidsbolla med soppen.
    Når kjøttet med rødvinen har kokt i ca 20 minutter has kraften og grønnsakene over.
    La det hele småkoke over lav varme uten lokk i 1-1 1/2 time, til kjøttet er så mørt at det nesten smelter på tunga.
    Mens gryta koker lages potetstappe.
    Skrell potetene, kok møre i vann som så vidt dekker, ikke ha salt i vannet. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg noen minutter.
    Bruk en potetmoser og mos potetene.
    Ha over 2 dl av melken, rør den inn og ha over smør.
    Spe med resten av melken til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
    Serveres rykende varmt, lykke til!!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.