• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Mors kjøttkaker uten løk

On 10. november 2018 by Elin Rusnes Kvingedal

De beste kjøttkakene er mor sine. Smaksrike, enkle, tradisjonelt tilbehør og herlig brun saus. Jeg gledet meg alltid til mors kjøttkakemiddager da jeg var liten. Husker godt at far alltid fant frem koppen og ville prøvesmake sausen. Han kunne lett helle i seg et par dl hehe. Da jeg selv fikk barn var det beste de visste å reise til mommo og moffa og spise kjøttkaker. De satte seg klar ved bordet forventningsfulle og ventet til middagen var klar. Middagen var selvsagt etterfulgt av dessert, som regel sjokoladepudding og gele.

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i mors tradisjonelle kjøttkaker. Jeg har brukt hjemmelaget oksehalekraft og laget skikkelig brun saus. Om du velger ferdig posesaus eller buljongterning kan du selvsagt det, men jeg anbefaler å prøve hjemmelaget kraft i saus laget fra bunnen en gang. Ta et skritt om gangen og gjør det som er riktig for deg, og det du har tid til.

Antall porsjoner: 6-7 voksne, pluss litt

Ingredienser:

Kjøttkakene:

  • 1600 gram kjøttdeig (gjerne karbonadedeig)
  • 4 egg
  • 1 dl melk
  • 2 ss potetmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ts pepper

Saus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl oksehalekraft eller annen god kjøttkraft
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 dl fløte
  • Litt balsamico

Ha karbonadedeigen i en stor arbeidsbolle, evt kjøkkenmaskin med K-visp eller eltekrok.
Rør den sammen med salt og pepper, tilsett ett og ett egg.
Tilsett mel og spe med melk.
Ikke jobb for mye med deigen, men det må likevel blandes godt sammen.
Stek en prøvekake og smak om det er nok salt og pepper, tilsett evt mer før du steker opp resten.
Form fine kjøttkaker, jeg fikk ca 50 stk.
Stek i litt smør over middels+ varme noen minutter, til de er godt brunet rundt det hele og nesten gjennomstekt.
Legg til side.

Lag brun saus.
Smelt smøret over middels varme og la det bli lett nøttebrunt.
Pass på så ikke smøret blir brent.
Tilsett hvetemel og rør godt. La det hele brunes under stadig omrøring.
Spe med 2 dl draft, rør godt til alle klumper er ute og spe videre med mer kraft til ønsket konsistens.
La sausen koke 5 minutter, smak til med salt, pepper og balsamico.
Skru ned varmen til lav, ha over kjøttkakene og la det hele trekke under lokk 30-45 minutter mens poteter og grønnsaker tilberedes.

Sjekk om kjøttkakene er ferdige før servering. Dette er favorittjobben til mannen min. Server gjerne med kokte poteter, grønnsaker, smørdampet kål og ertestuing.

Lykke til!!

Tips:
Om du likevel vil ha i litt løk og hvitløk, stek 2 løk og 3 fedd hvitløk (finhakket) mykt i panna, avkjøl og tilsett i kjøttkakene.
Ha evt halvparten i kjøttkakene og ha resten over i sausen når kraften er tilsatt og sil av sausen før servering.

Tags: Kjøttkaker, søndagsmiddag

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

mai 2022
M T O T F L S
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022