Mors kjøttkaker uten løk

De beste kjøttkakene er mor sine. Smaksrike, enkle, tradisjonelt tilbehør og herlig brun saus. Jeg gledet meg alltid til mors kjøttkakemiddager da jeg var liten. Husker godt at far alltid fant frem koppen og ville prøvesmake sausen. Han kunne lett helle i seg et par dl hehe. Da jeg selv fikk barn var det beste de visste å reise til mommo og moffa og spise kjøttkaker. De satte seg klar ved bordet forventningsfulle og ventet til middagen var klar. Middagen var selvsagt etterfulgt av dessert, som regel sjokoladepudding og gele.

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i mors tradisjonelle kjøttkaker. Jeg har brukt hjemmelaget oksehalekraft og laget skikkelig brun saus. Om du velger ferdig posesaus eller buljongterning kan du selvsagt det, men jeg anbefaler å prøve hjemmelaget kraft i saus laget fra bunnen en gang. Ta et skritt om gangen og gjør det som er riktig for deg, og det du har tid til.

Antall porsjoner: 6-7 voksne, pluss litt

Ingredienser:

Kjøttkakene:

  • 1600 gram kjøttdeig (gjerne karbonadedeig)
  • 4 egg
  • 1 dl melk
  • 2 ss potetmel
  • 2 ss hvetemel
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ts pepper

Saus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 7 dl oksehalekraft eller annen god kjøttkraft
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/2 dl fløte
  • Litt balsamico

Ha karbonadedeigen i en stor arbeidsbolle, evt kjøkkenmaskin med K-visp eller eltekrok.
Rør den sammen med salt og pepper, tilsett ett og ett egg.
Tilsett mel og spe med melk.
Ikke jobb for mye med deigen, men det må likevel blandes godt sammen.
Stek en prøvekake og smak om det er nok salt og pepper, tilsett evt mer før du steker opp resten.
Form fine kjøttkaker, jeg fikk ca 50 stk.
Stek i litt smør over middels+ varme noen minutter, til de er godt brunet rundt det hele og nesten gjennomstekt.
Legg til side.

Lag brun saus.
Smelt smøret over middels varme og la det bli lett nøttebrunt.
Pass på så ikke smøret blir brent.
Tilsett hvetemel og rør godt. La det hele brunes under stadig omrøring.
Spe med 2 dl draft, rør godt til alle klumper er ute og spe videre med mer kraft til ønsket konsistens.
La sausen koke 5 minutter, smak til med salt, pepper og balsamico.
Skru ned varmen til lav, ha over kjøttkakene og la det hele trekke under lokk 30-45 minutter mens poteter og grønnsaker tilberedes.

Sjekk om kjøttkakene er ferdige før servering. Dette er favorittjobben til mannen min. Server gjerne med kokte poteter, grønnsaker, smørdampet kål og ertestuing.

Lykke til!!

Tips:
Om du likevel vil ha i litt løk og hvitløk, stek 2 løk og 3 fedd hvitløk (finhakket) mykt i panna, avkjøl og tilsett i kjøttkakene.
Ha evt halvparten i kjøttkakene og ha resten over i sausen når kraften er tilsatt og sil av sausen før servering.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.