Eltefrie frokoststykker

Er det noe jeg liker er det å lage eltefrie, langtidshevede brød og rundstykker. De blir så mye bedre når deigen får tid på seg, litt seigere, sprø utenpå og myke inni. Bruk 2 minutter på å røre sammen deigen kvelden i forveien, og lag rundstykker til en sen frokost eller bunsj dagen etter. Disse blir utrolig luftige og saftige og anbefales virkelig å lage.


For 16-20 frokoststykker brukte jeg:

500 gram hvetemel
150 gram sammalt hvete grov
100 gram sammalt rug grov
50 gram havregryn
4 gram (1/3 pakke) tørrgjær
15-20 gram salt
30 gram lys sirup
650 gram kaldt vann

Bland alt det tørre i ei stor bakebolle og rør raskt inn vann og sirup.
Dekk med plast og la deigen stå 8-10 timer.
Strekk og brett deigen i bakebolla og la den stå ytterligere en time. Se trinn for trinn beskrivelse i bilder lenger nede.
Hvelv så deigen ut på et godt melet bakebord, strekk og brett deigen. Vær forsiktig, vi vil bevare luften i deigen. Del opp i to emner, strekk disse ut og del hvert emne opp i 8-10 biter. Sørg for at det er godt med mel på bakebordet så de ikke henger fast (dersom de skal stekes i ovn kan de legges rett på bakepapirkledd stekebrett). Dekk med et lett fuktet klede og la de heve en time.

Jeg har stekt mine ute i pizzaovn, men det går og fint å steke de i vanlig ovn på 230 grader varmluft.
Dersom du bruker pizzaovn må denne tennes opp så den holder 250-300 grader når frokoststykkene skal stekes. Jeg skriver ikke mer om hvordan steke i pizzaovn, men om du har spørsmål er jeg lettest å nå på snap(kjokkenmagi) eller facebook.

Stek frokoststykkene 10-15 minutter for pizzaovn og 15-20 minutter for vanlig ovn. De skal få fin gyllen stekeskorpe. Avkjøl på rist og la dem avkjøles minst en time før de skjæres opp.

Nyt en god frokost eller brunsj.
Lykke til!!

Trinn for trinn bilder:
Deigen har hevd over natta.

Brett og strekk deigen rundt hele, vær forsiktig, vi vil bevare luften i deigen.

La deigen heve en time til.

Hvelv deigen ut på melet bakebord og brett og strekk ytterligere en gang. Husk å være forsiktig  da vi vil bevare luften i deigen.
Deigen er litt klissete, men slik skal den være. Når du bretter og strekker kjenner du at den strammer seg til.

Del opp i to emner og strekk disse ut, del så hvert emne opp i 8-10 stykker.

Det er god fyr i pizzaovnen mens stykkene hever.

Stek i pizzaovnen eller i vanlig ovn på varmluft 230 grader.

Print Friendly, PDF & Email

Legg inn en kommentar