Glutenfritt sukkerbrød

IMG_5743
Mitt inntrykk er at mange tror glutenfrie kaker ikke smaker like godt som «vanlige» kaker, og at det er vanskelig å få til, det er ikke tillfellet. Sukkerbrød er like enkelt å bake glutenfritt som «vanlig», så blir det luftig og godt.

Det er veldig viktig å tenke hygiene når man baker glutenfritt og jeg anbefaler å lese dette før dere starter. Det skal så lite til, så pass godt på, vask alle redskaper godt og sørg for at alle ingredienser er helt fri for gluten. Jeg bruker samme oppskrift til glutenfritt sukkerbrød som til «vanlig» sukkerbrød.

Det er ikke vanskelig å lage. Det som er viktig er å følge oppskriften nøye og ta seg tid til å vente på at eggene skal piskes, og vende mel forsiktig inn. Jeg har alltid brukt min mors oppskrift, den blir alltid luftig og saftig.

Før du starter, sjekk at du har alle ingrediensene og pass på at eggene er romtemperert. Et annet tips for at ikke sukkerbrødet skal synke sammen på midten er å lukke døren til kjøkkenet når kaken står i ovnen, et hardt dunk i gulvet kan gjøre at kaken synker. I noen tilfeller kan det og være greit å skru av oppvaskmaskinen mens kaken steker, da det ikke skal mye vibrasjon til før den synker. Følger du rådene kan jeg nesten garantere perfekt resultat, og om det ikke går første gang, ikke gi deg. Temperatur og steketid kan variere fra ovn til ovn, så prøv deg frem.

Til en kake på 25 cm bruker jeg
4 egg (mellomstore, ca 60 gram per stk)
2 dl sukker (ca 160 gram)
1 dl Toro fin kakemix (ca 60 gram)
1 dl potetmel (ca 80 gram)
1 ts bakepulver

Sett ovnen på 175 grader, over og undervarme. Kle en 25-26 cm form med bakepapir.
Skill eggene, ha hvitene i kjøkkenmaskinen og pisk dem stive (du skal kunne snu bollen over hodet). Tilsett så gradvis sukkeret. Bruk et par minutter på dette. Når du har en luftig, stiv marengs (skal også nå kunne snu bollen over hodet), tilsetter du ei eggeplomme om gangen, bland dem raskt inn og skru av maskinen. Sikt inn mel og bakepulver og vend dette forsiktig inn. Ha røren over i kakeformen, stek på nederste rille i 35-40 minutter. Ikke lukk opp ovnsdøra før den er ferdig. Du ser om den er ferdig ved at den begynner å slippe kanten av kakeforma. Sjekk for sikkerhets skyld med en kakenål eller grillspyd. Er kakenålen tørr, er kaken ferdig.
Ta kaken ut av ovnen og snu den opp ned på et bakebrett med bakepapir. Avkjøl.

Eggehvitene piskes stive.IMG_5710

Tilsett sukkeret gradvis.IMG_5712

Pisk til du har en luftig og stiv marengs.IMG_5715

Tilsett ei og ei eggeplomme, rør dem raskt inn.IMG_5719

Sikt inn det tørre og vend det forsiktig inn. Ha røren i en bakepapirkledd kakeform og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader i 35-40 minutter.IMG_5725
Når kaken er ferdig snus den opp ned og avkjøles helt før den deles.IMG_5729

Vil du ha ei høyere kake lages den med 6 egg, bare øk mel og sukkermengden tilsvarende.IMG_5732

Så til det som er kjekkest. Pynting. Fremgangsmåte til hvordan lage roser finner du her. Fremgangsmåte til å lage vognen kommer. Lykke til.
IMG_5743

Print Friendly, PDF & Email

10 kommentarer til «Glutenfritt sukkerbrød»

  1. Hei. Jeg skal lage sukkerbrød i langpanne-form (stor). Fungerer det med denne, hvis jeg dobler (eventuelt trippel) oppskriften?

    1. Hei Monica. Jeg har ikke prøvd å lage denne i langpanne. Regner med at en vanlig langpanne har for korte kanter, men prøv med seks egg til vanlig langpanne og heller lag to stk. Du må kanskje justere steketiden noe.
      Lykke til!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.