• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Glutenfri bakst . Mine tips

Hvordan bake glutenfritt

On 26. april 2014 by Elin Rusnes Kvingedal


Jeg har samlet en del tips angående glutenfri bakst. Dette er kun mine egne erfaringer. Har noen tantebarn med cøliaki så jeg har laget en god del glutenfrie kaker, brød og annet.

Når du skal bake glutenfritt er det veldig viktig å vaske alle redskaper samt kjøkkenmaskin du skal bruke til dette. Det er fordi det ikke skal være spor av gluten. Kun en ørliten mengde gluten kan gjøre cøliakiere syke. Dersom personer med cøliaki spiser gluten vil tarmtottene flates ut og etterhvert forsvinne, noe som gjør at de ikke suger opp næringsstoffer.

Hjemme hos oss oppbevares glutenfritt mel for seg selv, i egen skuffe. Samt at vi passer på når vi baker saker med gluten, å ikke bruke samme skje til mel som til sukker, bakepulver ol. Det er så lett at det kommer gluten i sukker og andre bakevarer, men det blir fort en vane å passe på disse tingene. Jentene her hjemme er og nøye på det. De bruker først tingene som ikke inneholder gluten, rydder det på plass for så å ta frem melsorter.

Det er en del som tror glutenfri mat både er vanskelig å lage og smaker vondt. Dette er ikke tilfellet. Jeg har ofte «lurt» folk til å spise glutenfrie kaker for deretter å si at den er uten hvetemel. Mange sier etter at de har smakt glutenfritt sukkerbrød, at det er bedre enn «vanlig» sukkerbrød.

Jeg gjør det ganske enkelt for meg selv når jeg baker glutenfrie kaker, bytter bare ut melmengden med glutenfritt mel, bruker da Toro lys kakemix. Bruker samme mengde glutenfritt mel som hvetemel. I tunge kaker har jeg kanskje ørlite mindre av det glutenfrie, her er det bare å prøve seg frem. Jeg kommer til å legge ut en del oppskrifter på glutenfrie kaker.

Når det gjelder gjærbakst er det greit å bruke oppskrifter på glutenfri bakst, da mengdeforholdene her kan variere. Deigen er ofte ganske klissete, da har jeg fått et smart tips om å bruke litt olje under utbakingen. Tar man mer mel kan deigen bli mer kompakt og ikke like god.

Dersom cøliakieren ikke tåler hvetestivelse og/eller spor av hvete er det viktig å lese på innholdsfortegnelsen. Det er for eksempel mange sjokolader som inneholder dette.

Det viktigste med glutenfri bakst er altså hygiene, samt å prøve seg frem. Jeg har selv feilet mange, mange ganger, men aldri gitt opp.

Lykke til!!

Tags: Glutenfritt

9 kommentarer

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

juli 2022
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022