• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Hjemmelaget yoghurt

On 16. mai 2014 by Elin Rusnes Kvingedal

Min mann er kybernetikkingeniør, da sier det seg vel nesten selv at vi har en del elektiske duppeditter vi egentlig ikke hadde behøvd.

I stedet for smykker til bursdag og jul har jeg fått bla luftrenser, robotstøvsuger og nå sist en Sous Vide med vakumpakker (hihi, har selvsagt fått smykker, ringer og vesker og). Og hva er Sous Vide? Det er rett og slett et apparat som blir brukt mye i restauranter, den er til å trekke kjøtt, fisk og grønnsaker i vannbad. Råvaren skal vakumpakkes først. Kjøtt, fisk og grønnsaker blir på denne måten perfekt temperert. Eller man kan gjøre som jeg nå har gjort, lage yoghurt.

Det var mannen min som startet med yoghurtlagingen, så har vi sammen funnet ut hvilken temperatur og tid den trenger for at vi synes den blir perfekt. Du trenger strengt tatt ikke Sous Vide for å lage yoghurt, men det blir mye enklere da siden yoghurten skal stå i 10 timer på 42,5 grader. Den blir sunnere og mye bedre enn vanlig, ordinær yoghurt.

For å lage tre liter kremet naturellyoghurt bruker jeg:
3 liter h-melk
1 vaniljestang
4-5 ss naturellyoghurt (jeg brukte det første gangen, nå tar jeg bare av den hjemmelagde)

Start med å fylle vann i Sous Viden og still temperaturen på 42,5 grader. Varm så melken i ei gryte (sammen med frøene fra vaniljestangen og selve vaniljestangen) sakte til 82,5 grader, dette bruker jeg 20-30 minutter på. Hold melken på rundt 82,5 grader i 30 minutter, den må ikke gå over 85, da blir det ikke yoghurt. Pass på hele tiden og reguler temperaturen etter behov, rør godt innimellom.

Når den har stått 30 minutter skal den avkjøles raskt. Ha hele gryten over i iskaldt vann, pass på så det ikke kommer vann oppi melka. Kjøl ned til 43,5-44 grader, ta den ut av vannbadet og tilsett yoghurt, rør godt, temperaturen skal ikke under 42 grader. Fjern vaniljestangen og tøm melken over i steriliserte norgesglass, jeg fyller opp tre glass. Sett glassene i Sous Viden (ha lokkene på gløtt), og still timeren på 10 timer.

Når de er ferdig løftes de forsiktig ut, rør godt rundt. Yoghurten er fremdeles ganske flytende. Lukk igjen lokkene og sett i kjøleskap, la dem sette seg noen timer.

Her har yoghurten fått satt seg noen timer. Kremete og god.

Nå kan du tilsette det du ønsker, jeg bruker den naturell og har over hakkede nøtter og frø, honning og bær. Lykke til.

Tags: sous vide, yoghurt

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

april 2021
M T O T F L S
« mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2021