Rabarbrabonanza

Nå er det virkelig tid for rabarbra, og den kan brukes til så utrolig mye mer enn å dyppes i en kopp med sukker. Det er bare fantasien som setter grenser. Jeg fikk rabarbra av en god kollega og har hatt en liten rabarbrabonanza. Nå vil jeg gjerne dele noen av oppskriftene med deg.

 

De sier at rabarbra skal spises før Sankthans aften, dette er fordi de blir mer «trevlete» mot slutten av sesongen. Neste avling kan og bli noe svekket om de høstes for sent. Dersom de er fine er det ingen ting i veien for å spise rabarbra et par uker fremover.

Jeg har laget rabarbrasaft, cupcakes/muffins og yoghurt, synes det er utrolig godt med den friske og syrlige rabarbrasmaken i bakst. Cupcakesene blir utrolig saftige og ikke for søte.

Til tre liter saft brukte jeg:
4 kg rabarbra
5-6 hele kardemommefrø
300 gram sukker
1 1/2 liter vann
Saften av 1 sitron

Vask og rens rabarbra, del i rause biter.
Ha rabarbra, hele kardemommefrø og vann i ei gryte, kok opp og la det småkoke 15 minutter, til rabarbraen har falt helt sammen.
Sil det hele over i ei annen gryte, press ut så mye saft du klarer av rabarbraen. Jeg lot den renne av seg 30 minutter før jeg presset ut resten av saften.
Raabarbraen kan du kaste, eller ha sukker over og spise til is.
Ha sukker og sitronsaft i rabarbrasaften og småkok i 15 minutter, til alt sukker er oppløst. Ha over på rene, varme flasker, avkjøl helt og oppbevar i kjøleskap. Denne blander jeg ut etter forholdet 1/4.


Cupcakes, 20-24 stk:
3 store egg
150 gram sukker
Frøene fra ei vaniljestang
4 dl hvetemel + 20 gram
1 1/2 ts bakepulver
200 gram smør
1 dl fløte
300 gram rabarbra

Frosting:
200 gram smør
300 gram melis
400 gram philadelphiaost naturell
3 ss konsentrert rabarbrasaft
1 ss sitronsaft
Evt litt gelefarge

Sett ovnen på 190 grader over- og undervarme.
Vask og rens rabarbra, del i små biter.
Ha rabarbraen i ei arbeidsbolle og vend inn 20 gram hvetemel, sett tilside.
Pisk eggedosis av egg og sukker, ha over frøene fra en vaniljestang.
Sikt inn mel og bakepulver og vend sammen.
Smelt smør, rør inn fløe og vend det hele inn i cupcakesrøra.
Ha i rabarbra til slutt.
Ha muffinspapir i muffinsbrett og fordel røren i formene, de skal være ca 3/4 fulle.
Stek es nederst i ovnen på 190 grader i 20-25 minutter.
Avkjøl helt.

Lag frosting.
rør mykt smør sammen med melis til det er lyst og luftig, ha over romtemperert kremost og smak til med rabarbrasaft og sitronsaft, tilsett evt litt gelefarge.
Ha over i sprøytepose og dekorer cupcakesene.
Disse holder seg saftige noen dager, oppbevar i kjøleskap.

 

Yoghurt
Bruk 1 liter yoghurt naturell, lag den gjerne selv etter oppskriften her.
300 gram rabarbra
50 gram brunt sukker
2 ss vann
Evt litt melis og vanilje.

Vask og rens rabarbra, del i små biter.
Smelt sukker i ei gryte sammen med vannet over middels varme.
Ha over rabarbra, denne vil skille ut en del væske.
Når det begynner å koke, skru ned varmen noe og la det småkoke to minutter.
Sil av og avkjøl, saften kan blandes ut og drikkes, rabarbraen røres inn i yoghurten, smak til med melis og vanilje.
Denne er holdbar minst en uke i kjøleskap.

Lykke til med rabarbrabonsnza, håper du fikk litt inspirasjon.

Legg inn en kommentar