Oppskrifter

Naan

Naan er det perfekte tilbehør til Indisk mat. Det er litt jobb om man skal steke dem så de blir (nesten) autentiske, men det er verd det.Man får det igjen på smaken. Oppskriften har jeg hentet fra 4 stjerners middag og Ole Martin Alfsen. Selvsagt med min egen vri.

Jeg anbefaler å ha enten pizzastein eller liten bord pizzaovn til å steke dem i. Det går fint på grill i ovnen og, men resultatet blir for å sitere Ole Martin Alfsen «skremmende bra» om man bruker pizzasten eller pizzaovn. Dette er de beste naanbrødene jeg har smakt!

For å lage 16 naanbrød bruker jeg
2 ss tørrgjær
2 ss sukker
4 ss lunken melk
450 gram hvetemel
1 ss bakepulver
1/2 ss salt
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl yoghurt naturell
1 vispet egg
2 ss ghi eller klaret smør
Ekstra mel til utbaking

Til pensling etter de er stekt
150 gram ghi
2 fedd hvitløk
Koriander

Rør sammen fingervarm melk, sukker og tørrgjær i ei skål. La det stå på et lunt sted til det begynner å skumme.

Imens gjærblandingen godgjør seg, ha mel, salt og bakepulver i ei bolle. Tilsett et pisket egg, melk, yoghurt, ghi og gjærblandingen. Elt for hånd eller i maskin. Bruker du håndkraft må deigen eltes 15 minutter, i maskin 5-10 minutter. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse, helst over natten i kjøleskap.

Når deigen er ferdig hevet, finn frem pizzaovnen og sett den på full varme, evt bruk ovnen og sett på grill element.

Man trenger en del mel til utbaking. Ha litt mel på bakebordet og hvelve ut deigen, kna den godt sammen og del i 16 emner. La de hvile noen minutter.

Kjevle så ut emnene, de må være veldig tynne. 

Stek et om gangen i 2-3 minutter i pizzaovn eller tre-fire om gangen i 4-5 minutter i ovn under grill element. Pass godt på, de blir fort brent.

Ha de ferdig stekte naan brødene over på klede og pensle umiddelbart med ghi blandingen.

Det gjør ingen ting om brødene blir litt brent, er en sjarm med det og. Pass i alle fall godt på så de ikke blir for brente.

Server til Indisk mat, for eksempel tikka masala. Lykke til. 

Melk, sukker og tørrgjær
Godt eltet deig dekkes med plast og settes til heving
Deigen hever godt
Stekes her i bord pizzaovn

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *