Oppskrifter,  Ukemeny

Eltefrie frokostbrød med gulrot

Eltefritt er utrolig herlig å bake, det krever lite innsats og resulterer i luftige, saftige bakverk om man bare tar tiden til hjelp og behandler deigen med kjærlighet. I disse frokostbrødene har jeg brukt gulrot som gir en ekstra saftighet til det ferdige bakverket. De holder seg godt i tre dager, men egner seg også til å fryses.

Les gjennom hele oppskriften før du starter.

Til 18 frokostbrød brukte jeg:
100 gram solsikkekjerner
50 gram sesamfrø
50 gram linfrø
50 gram gresskarkjerner
50 gram havregryn
5 dl kokende vann

600 gram hvetemel
200 gram sammalt spelt
200 gram grov sammalt hvete
100 gram siktet spelt
200 gram revet gulrot
2 ts salt
1 ss sirup
6 dl vann (ca 25-30 grader)
25 gram gjær

Mål først opp frø, kjerner og havregryn og tilsett det kokende vannet. Dekk til og la det stå i minimum 2 timer, til vannet er trukket inn.

Når frøblandingen har stått i minimum to timer, ha mel, salt, sirup, gulrot og frøblandingen i en bakebolle. Rør ut gjæren i vannet og ha dette over i bakebolla. Rør raskt sammen til en litt løs deig.

Nå skal den heve under lokk/plast et par timer, men etter 40-45 minutter skal den strekkes og brettes i bollen. Fukt hendene og dra/strekk fra kanten og brett inn mot midten, gå rundt hele deigen, gjerne to ganger. Se bildene nedenfor. Pass på å ikke klemme hardt, luften i deigen skal bevares. La deigen heve videre 40-45 minutter til og brett igjen. Du kjenner at deigen strammer seg til og blir mer elastisk. Så skal den heve ytterligere 40-45 minutter.

Når deigen har hevet i ca to timer til sammen hvelves den ut på melet bakebord. Vær forsiktig så du ikke slår ut luften i deigen.  Strekk den ut til en firkant og strekk og brett en siste gang, stekk den så ut til et rektangel og rull forsiktig sammen til ei pølse. Del i to på langs og del videre hver pølse i ni emner. Legg emnene på bakepapirkledd stekebrett (man trenger to brett), og la de heve ytterligere en time (til ca dobbel størrelse). Fukt så rundstykkene med litt vann og strø over en blanding av gresskarkjerner, linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner og havregryn.

Rundstykkene stekes på nederste rille 220 grader over- og undervarme i ca 30-40 minutter. Bank på rundstykkene for å sjekke om de er ferdige, om du hører en hul lyd er de klar.

Avkjøl på rist, server og nyt.

Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *