Oppskrifter

Fiskegrateng med grønnsaker og parmesan

En veldig god hverdagsrett. Velkjent og god fiskegrateng. Man kan putte masse grønnsaker oppi denne, den er god å fryse og man kan uten mer jobb lage mat så man har til to dager. Sunn og god middag.
Les gjennom hele oppskriften før du starter.

Oppskrift på en stor form fiskegrateng
3-500 gram fisk (bruk det du liker, jeg hadde torsk og steinbit)
1 dl fullkorns makaroni
1 purre
2 løk
1/2 fennikel
1 gulrot
1 persillerot

Saus
3 store ss smør
2 ss hvetemel
2-3 dl vann (her bruker jeg fiskekraften jeg får etter fisken er trekt)
2-3 dl melk
4 eggeplommer
Litt presset sitron
Evt. litt revet muskat

4 eggehviter

Topping
3 skiver tørt brød
20-30 gram revet parmesan
Urtesalt

Sett ovnen på 200 grader varmluft.
Skjær alle grønnsakene i små terninger. Skjær fisken i større terninger.

Mal brødskivene (jeg brukte focaccia rester). Bland brødkrummen sammen med revet parmesan og litt urtesalt.

Kok makaroni etter anvisningen på pakken.
Stek grønnsakene på middels varme i litt smør til de er blanke.

Ha lettsaltet vann i ei gryte. Kok opp og tilsett fisken. La den trekke under lokk to minutter. Hell vannet av i et litermål, dette skal brukes i sausen.

Sausen lages ved å smelte smøret på svak varme i ei gryte. Tilsett hvetemel, rør godt, det skal ikke få farge! Spe så med «fiskekraften» og melk. La sausen koke i fem minutter, skru ned varmen og tilsett ei eggeplomme om gangen. Nå må ikke sausen koke, da får man eggerøre. Rør godt og spe evt med mer fiskekraft eller melk. Sausen skal være så tykk at den henger igjen på en skje. Se bildet. Smak til med salt, pepper, sitron og evt litt finrevet muskat.

Pisk så eggehvitene stive.

Nå skal alt blandes. Ha grønnsakene og makaronien over i en arbeidsbolle og hell over sausen. Vend så inn eggehvitene. Ha dette over i en ildfast form og legg over fisken, stø over brødkrumme.

Stekes på 200 grader varmluft i 40 minutter.
Server gjerne med ekstra grønnsaker, poteter og smeltet smør. Lykke til.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.