• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter

Klassisk oksestek med brun saus

On 27. september 2014 by Elin Rusnes Kvingedal

Jeg er oppvokst med «skikkelige» søndagsmiddager etterfulgt av gele til dessert. Etter der igjen var det ofte kake. Mor brukte selvsagt ikke hvitløk, men jeg tror det er den eneste forskjellen. Jeg husker også at vi likte kjøttet best når det ble satt inn i ovnen før fuglene begynte å kvitre, det sto da på veldig lav varme i 10-15 timer.

 
Da var det umulig å skjære kjøttet i skiver, det falt rett og slett fra hverandre. Jeg har her en litt raskere versjon, kjøttet sto i ovnen i tre timer.

For mer enn nok oksesteik til fem personer brukte jeg
1 oksestek på 1 1/2 kg
3-4 fedd hvitløk
1-2 rødløk
2 ss smør
1 ss olje
1 dl vann
Salt
Pepper

Til sausen
Stekekraften
1 ss smør
2 ss hvetemel
1/2-1 ts soyasaus
Noen dråper tabasco
Salt
Pepper
1/2 dl fløte
Litt sukkerkulør om nødvendig
Evt litt presset sitron

Waldorfsalat, oppskrift her.

La oksesteken tempereres på kjøkkenbenken 1/2-1 time før du starter.
Sett ovnen på 150 grader.
Grovhakk løk og knus hvitløken. Gni oksesteken inn med et av hvitløksfeddene, litt salt og pepper. Ha løk og hvitløk i ei ildfast form sammen med 1 ss av smøret.
Varm så 1 ss smør og 1 ss olje i ei stekepanne, middels til høy varme. Brun oksesteken på alle sider, ha den deretter over i den ildfaste formen. Kok ut stekepanna med 1 dl vann og tøm dette over oksesteken. Sett på lokk eller dekk med aluminiumsfolie og sett det hele inn i ovnen. La det stå i tre timer. Denne blir helt gjennomstekt, dersom du vil ha rosa kjerne må du bruke et steketermometer og noe lavere temperatur (125 grader), når temperaturen når 65 grader er den rosa.

Når oksesteken er ferdig skal kraften brukes til saus, la steken hvile i mellomtiden. Sil kraften over i ei gryte. Trykk løk og hvitløk gjennom silen for å få ut mest mulig smak. La kraften få et oppkok og la den redusere i 15-20 minutter, uten lokk. Brun så 1 ss smør i ei gryte over middels varme, tilsett 2 ss mel (pass på at det ikke blir svidd) og spe med den reduserte kraften, det er ikke sikkert du trenger alt. Smak til sausen med salt, pepper, soyasaus og noen dråper tabasco. Blir sausen for tykk kan du tilsette litt vann. Ha evt i en skvett fløte. Dersom sausen trenger mer syre kan du ha over litt presset sitron. Det er viktig å smake sausen til. Skjær kjøttet i skiver og ha over litt av den varme sausen. Sett det evt inn i ovnen et par minutter før servering.

Server med mandelpoteter, waldorfsalat, tyttebær og grønnsaker. Lykke til!

Tags: Kjøtt, middag, ovnsretter, sauser, stek

2 kommentarer

  • Matgeeka 15. november 2015 kl. 14:15 - Svar

    Nam nam

Legg igjen en kommentar til Matgeeka Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • mars 2021
  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

juli 2022
M T O T F L S
« mar    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kaker
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2022