Lapskaus

Brun lapskaus med rause biter av grønnsaker og godt kjøtt er et fantastisk barndomsminne. Min mor lagde ofte dette, og jeg spiste masse. Til denne retten hadde jeg fått tak i en oksestek på tilbud, man kan også bruke andre typer oksekjøtt.

Dette er egentlig restemat, så bruk av de grønnsakene og kjøtt du har hjemme. Dersom du vil bruke av de fine kjøttstykkene som indre- eller ytrefilet skal disse bare brunes opp over sterk varme for så å legges til side og tilsettes gryta rett før servering. Kjøttstykker som høyrygg skal derimot kokes i to-tre timer.

For ei stor gryte lapskaus, til 4-5 personer brukte jeg:
1 kg oksekjøtt
1 purre
2 løk
2-3 fedd hvitløk
400 gram poteter
800 gram rotgrønnsaker
5-6 dl oksekraft
En liten bunt kruspersille
Salt og pepper

Sett frem flere arbeidsboller.
Rens og skrell alle grønnsakene.
Kutt potetene i rause biter og ha over i en arbeidsbolle.
Kutt rotgrønnsakene i rause biter og ha over i en arbeidsbolle.
Hakk løk, ha over i en arbeidsbolle.
Hakk purre og ha over i en arbeidsbolle.
Skjær kjøttet i terninger.

Brun kjøttet raskt over sterk varme, skru ned varmen til middels og ha over løk, la det hele surre ett minutt.
Tilsett rotgrønnsaker og hvitløk, surr videre enda ett minutt og tilsett 2 ss mel. Rør det godt sammen.
Rør inn kraft la koke i 45 minutter.
Tilsett poteter og purre når det er 20 minutter igjen.
Smak til med salt og pepper.
Dryss over litt persille ved servering.
Server gjerne sammen med hjemmebakt flatbrød. Lykke til!!

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til «Lapskaus»

  1. Hei. Ville prøve denne oppskriften, men ser at du ikke har noen krydder i? Bruker du ikke noe salt og pepper ? Hvordan blir den i smaken da

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.