Oppskrifter

Nøttestek

Det er ikke alle som spiser pinnekjøtt eller ribbe til jul. Jeg har selv to døtre som har valgt å være vegetarianere. Så her er et godt alternativ for de som ønsker en flott tradisjonsrett som et vegetarisk alternativ til julemiddagen.

Legg merke til at den ikke er vegansk da jeg har brukt både egg og ost oppi.
Etter å ha lest gjennom flere oppskrifter på nøttestek valgte jeg å lage min egen versjon.

I år valgte jeg å lage en stor porsjon og fire små nøttesteker, en nøttestek var nok mat for to jenter i to dager. De tre som ble igjen frøs jeg ned. En kommer til å ta med når vi skal i juleselskap en av juledagene.

Antall porsjoner: 8 (fire små nøttesteker):

Ingredienser:

  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 250-300 gram sopp
  • 300 gram nøtter
  • 10 tørkede aprikoser
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 stenger stilkselleri
  • 1 løk
  • 1 halloumi (250 gram)
  • Litt revet muskt
  • Salt
  • Pepper
  • 1/2-1 ts worchestershire saus
  • 3 egg
  • 2 1/2-3 dl brødkrumme
  • Fire butterdeig plater, oppskrift her om du vil lage den selv.

Skrell aubergine, skjær i terninger og ha over i et dørslag.
Skrell squash, del i to på langs og skrap ut den bløte kjernen (dette vil vi ikke ha med), skjær squashen i terninger og ha over i dørslaget sammen med aubergine. Salte aubergin og squash godt og la det hele stå 1/2-1 time, da trekker man vannet ut. Tørk saltet godt av.

Grovhakk soppen, skjær selleristengene i mindre biter, ha dette over i en blender sammen med nøtter, aprikoser og hvitløk. Kjør det godt sammen. Det trenger ikke bli purè, om det er litt biter i er dette bare godt.

Varm litt olivenolje i ei stekepanne og surr soppblandingen noen minutter, Finhakk løken og ha denne over. Når løken er blank tilsettes aubergine og squash blandingen. Surr blandingen ytterligere noen minutter.

Smak til med salt, pepper og worchesteshire saus. Riv over litt muskat, smak til!

Ha hele sopp og nøtte blandingen over i en arbeidsbolle, tilsett 3 egg, et om gangen og rør godt inn. Ha så over 21/2-3 dl brødkrumme.

Hakk opp en pakke halloumi og ha denne over i arbeidsbollen, bland det hele godt sammen.

Rull ut en butterdeigplate, 2-3 mm tykk og 20×25 cm lang. Ta 1/4 av sopp og nøtteblandingen, form det til et lite brød og legg midt på butterdeigen, brett deigen over og klem den sammen i skjøten på toppen og på sidene, pensle gjerne med egg for å «lime» den bedre sammen. Jeg skar bort det som var til overs i sidene, rullet dette ut og la over skjøten, se bilde lenger nede.

Rull ut ytterligere tre butterdeigsplater og fyll med sopp og nøtteblandingen.

Legg de små nøttestekene med skjøten ned i ei ildfast form. Lag gjerne et par snitt i butterdeigen, på toppen og pensle med sammenvispet egg.

Stek på 200 grader i 45-60 minutter, til butterdeigen er sprø og gylden.
 

Server med potet og grønnsaker (jeg bruker samme grønnsaker som vi har til julemiddagen).
Lag en god brun saus og server til. Oppskrift på sausen finner du her. Lykke til!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.