Oppskrifter

Steinovnsbakt pizza

Pizza er en av mine favoritter, når den bakes i steinovn blir smaken fantastisk. Nå regner jeg med at de aller fleste ikke er i besittelse av pizzaovn, det går utmerket å lage den i vanlig ovn på høy varme. Men en rik og god, enkel tomatsaus, gode oster og pølser blir pizzaen god uansett. Her får du min oppskrift på en enkel, nydelig, tynn og sprø bunn og denne rike tomatsausen som er rask å lage, samt fremgangsmåten jeg bruker på pizzaovnen.

Dette er en enkel måte å lage steinovnsbakt pizza på. Jeg bruker noen ganger en litt annen type pizzadeig som er veldig elastisk, men den tar mye lenger tid derfor velger jeg å dele en enkel versjon denne gang.
Når jeg lager pizza hjemme har jeg ovnen på 250 grader varmluft, du kan også gå til innkjøp av pizzastein til å ha i ovn eller grill for å få tilnærmet samme effekt som pizzaovn. Jeg gleder med likevel stort når vi skal til hytta og få «skikkelig god» pizza.
Her har jeg laget pizzasaus med fantastiske produkter, gode oster og pølser. Denne gang brukte jeg mozzarella, talleggio, en nydelig spicy pølse og en med fenikkel.

For fire porsjonspizza brukte jeg:
Pizzadeig:
500 gram tipo 00 pizzamel, pluss ekstra for utbaking
3-3 1/2 dl vann
10 gram fersk gjær (evt 1/4 ts tørrgjær)
10 gram salt
1 ts sukker
3-4 ss god olivenolje
Litt durumhvete for pizzaspaden (kan evt bruke semuliegryn).

Saus:
Litt god olivenolje
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
10 gode, små cherrytomater
1 ss tomatpuré
2 ss soltørka tomater i olje
Urtesalt etter smak
Evt litt sukker, dette brukte ikke jeg da jeg hadde søte, gode tomater.

Fremgangsmåte:
Ha mel, sukker og salt til pizzadeigen i ei stor bakebolle.
Mål opp vann, det er best å bruke kaldt vann og la deigen få noen timer heving, har du dårligere tid, bruk vann som holder ca 20-25 grader.
Ikke fall for fristelsen å øke mengden gjær.
Rør gjæren ut i 1 dl av vannet, ha over melblandingen, tilsett mesteparten av det resterende vannet og rør den raskt sammen for hånd.
Tilsett vann til deigen har passe konsistens, den skal ikke være for fast.
Har du brukt lunkent vann, elt deigen ca fem til ti minutter for hånd før den settes til heving. Har du kaldt vann og god tid, rør den bare raskt sammen. Vend inn olivenolje og sett til heving.

Jeg pleier etter et par timer å forme små boller, ca 200 gram per bolle, og sette til heving ytterligere et par timer. Her må du nesten bare prøve deg frem og finne den metoden som passer best for deg, både når det gjelder hevetid og temperatur på vannet.

Mens deigen hever kan sausen lages og pizzatoppingen forberedes.

Saus:
Grovhakk løk, hvitløk og de soltørkede tomatene, del gjerne cherrytomatene i to.

Surr løk og hvitløk i litt olivenolje.

Ha over tomatpuré og la surre over middels varme 1/2 minutt. Ha over tomater, både ferske og soltørkede og la surre på lav varme 5 min.

Smak til med urtesalt og evt litt sukker.
Kjør i blender eller med stavmixer.

Trykk ut porsjonspizza, ha på tomatsaus, ost og valgt pizzatopping.
Skal den stekes i pizzaovn må den has på pizzaspade med litt durumhvete så den ikke henger fast før du har over tomatsaus og pizzatopping. Sjekk underveis at den ikke henger fast i spaden, ha evt på mer durumhvete

Skal den stekes på vanlig måte i ovn trykkes den ut på bakepapir.

Stek på 250 grader varmluft om du bruker vanlig ovn, steketid er 10-15 minutter. Bruker du pizzasten, følg bruksanvisningen som fulgte med denne.

For de spesielt interresserte forklarer jeg nå hvordan jeg fyrer opp pizzaovnen og steker pizza i denne. Det er selvsagt mange ulike teorier om hva som er riktig metode, dette er måten jeg gjør det på, og det fungerer alltid utmerket for meg.

 • Legg helt tørre vedkubber lagvis, jeg bruker tre og tre, så stabler jeg i tre-fire høyder. Se bilde under. Start med de største i bunn og mindre på topp.
 • Har litt avstand mellom vedkubbene, så «jukser» jeg litt med noen få trennbriketter.
 • Tenn på nederst og vent på at bålet tar seg opp.
 • Nå skal det bli skikkelig varmt i hele ovnen, det pleier å ta rundt en time.
 • Timing er viktig, men fyll gjerne på med flere vedkubber om du må ha litt mer tid på pizzaen.
 • Når det er 5-600 grader i ovnen, skyv bålet inn til den ene siden og så helt bak, se bilde under.
 • Bruk en kost beregnet på pizzaovn og børst bort sot, evt bank godt med pizzaspaden for å få bort soten.
 • Legg på et par ekstra vedkubber for å holde god varme i ovnen. Bruk gjerne infrarødt termometer for å sjekke temperatur, denne bør ligge på 350 grader der pizzaen skal legges.
 • Jeg synes det er best å steke en pizza om gangen.
 • Skyv pizzaen inn i ovnen, du må nå passe godt på, etter bare 30 sekunder må pizzaen snus litt på, snu på den litt underveis. Den er helt ferdig etter 1 1/2 til 2 minutter.
 • Ha klar ei trefjøl el klar til å legge pizzaen på når den er ferdig.
 • Her starter folk å spise når de får pizzaen sin, men om du gjerne vil ha felles måltid kan selvsagt pizzabunnene forstekes 30 -40 sekunder i ovnen, så toppes med saus og fyll og steke 4-5 ferdig samtidig.
 • Nyt pizza og eksperimenter til du finner en metode og smak som passer deg best.
 • Lykke til!!


2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *