Skoleboller

IMG_5356Min mann har bursdag i dag. Da jeg spurte ham hva jeg skulle bake trengte han ikke lang tid på å bestemme seg, skoleboller ville han ha. Disse er en av favorittene til både ham og barna. De pleier å forsvinne nesten før jeg får tatt dem ut av ovnen.

For noen år siden, kjøpte jeg kokeboken «Brød» fra Åpent bakeri. Der fant jeg det som sannsynligvis er verdens beste bolleoppskrift. Lager dem ut fra det jeg husker nå da kokeboken er lånt bort. Gode blir de i alle fall. De tar tid å lage, men mens deigen hviler og hever kan du jo alltids lese i ei bok.

Til 30 store skoleboller brukte jeg:
1 kg hvetemel
25 gram fersk søtgjær
150 gram sukker
1 ts salt (10 gram)
6 dl melk
1 egg
150 gram meierismør

Sett ovnen på 225 grader, over og undervarme.

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.

Varm melken til ca 25 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.IMG_5307

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.IMG_5313

Mens deigen hever lages vaniljekrem, oppskrift her.

Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord. Del deigen opp i emner, jeg fikk 30 emner (blir store skoleboller). La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen, når den har hvilt triller du ut boller og legger dem over på stekebrett. Trykk bollene litt flate og la dem etterheve 30-45 minutter. For å se om de er ferdig hevet kan du trykke en finger lett mot ei bolle, dersom merket forsvinner umiddelbart er de ferdig hevet.IMG_5328
IMG_5337

Bruk litt fuktige fingre for å lage grop til vaniljekremen, vær forsiktig så du ikke presser luften ut av bollene. Fyll så med kremen, pensle med sammenvispet egg, og la de hvile ytterligere fem minutter før steking.IMG_5343

Stekes på 225 grader i 12-15 minutter.IMG_5344

Avkjøl bollene på rist. når de er avkjølt, rører du sammen melis med litt vann, ha dette over bollene og dypp dem i kokos. Lykke til.
IMG_5357

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til «Skoleboller»

    1. Hei Lise.
      Den kjøper jeg fra Pals, men finnes også andre merker.
      Den kan kjøpes fra nettbutikker som selger kakeutstyr og i velassorterte kjøkkenutstyr butikker, for eksempel Traktøren.
      Lykke til!!

Legg inn en kommentar