Oppskrifter

Skumboller uten gelatin -adventskalender luke 20

Vi er allerede kommet til 20. desember, julefreden har senket seg her hjemme. I går var jeg på julekonsert så nå er julestemningen på topp. Alle gaver er handlet og treet er pyntet, nå er det julevasken som gjenstår.

Dersom du vil lage noen ekstra kaloribomber til jul -noe man selvsagt har veldig godt av, hehe- foreslår jeg disse skumbollene med masse deilig sjokolade. De er laget med agar i stedet for gelatin, så er de glutenfrie.

For ca 20 skumboller brukte jeg ca:
250-300 gram marsipan
180 gram eggehvite
250 gram sukker
1 dl vann
1 ts agar pulver
6-700 gram sjokolade

Dersom du vil lage marsipanen selv:
Marsipan
200 gram skoldet, malte mandler (evt mandelmel)
100 gram melis
35 gram eggehvite
15 gram glukose
1/4 ts cmc

Skold mandlene og la dem tørke på kjøkkenhåndkle et par dager.
Mal dem, gjerne to ganger, på en mandelkvern.
I år kjøpte jeg bare ferdig mandelmel (helt finmalte mandler).
Bland sammen mandler, melis og cmc i en arbeidsbolle.
Pisk opp eggehvitene og tilsett glukose.

Lag en grop i mandel blandingen, rør inn eggehviter og glukose med en gaffel.
Kna så massen til du har fin og smidig marsipan. Dersom den ikke skal brukes med det samme, pakk i plast og oppbevar i kjøleskap.

For å smakssette marsipanen kan du tilsette litt tørket appelsincest eller en kork baileys.

Sett ovnen på 200 grader over- og undervarme.
Rull ut marsipan og stikk ut små sirkler på ca 5 cm i diameter.
Legg sirklene på bakepapirkledd stekebrett og stek ved 200 grader i 5 minutter.
Legg til side mens skumbollene lages.

Ha vann, sukker og agar i ei gryte, kok opp og la det koke til det er 120 grader, bruk sukkertermometer.

Pisk eggehvitene stive mens sukkerlaken koker, når sukkerlaken er på 120 grader skal den tilsettes de stivpiskede eggehvitene.
Skru ned hastigheten på kjøkkenmaskinen og hell i sukkerlaken i en tynn stråle ned langs kanten av bollen.
Når all sukkerlake er tilsatt skrus hastigheten opp, pisk videre ett minutt.

Ha massen i en sprøytepose med valgfri, stor tip og sprøyt ut topper på marsipankjeksene.
La tørke i romtemperatur en times tid.
Ha 3/4 av sjokoladen i en bolle og smelt det i mikroen, ta ut bollen hvert 30. sekund og rør. Når sjokoladen er smeltet tilsettes resten av sjokoladen, rør til alt er smeltet og ha over skumbollene. Topp gjerne med krokan, kokos, frysetørkede bringebær eller det du måtte ønske.
Oppbevar i kjøleskap. Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *