Oppskrifter

Falaffel med lun couscoussalat

IMG_8547En god vegetarmiddag er ikke å forakte. Herlige falafler som er sprø utenpå og myke inni. Servert med lun couscous salat med koriander. Kan spises både til hverdag og fest. Falafel stammer fra Midtøsten, der er dette en populær form for hurtigmat. Passer også utmerket på et tapasbord. Her i huset liker faktisk kjøtteterene denne retten bedre enn vegetarianeren hehe.

Retten må planlegges litt da kikertene skal bløtlegges, og den ferdige røren skal stå et par timer i kjøleskap førr bruk. Da er det smart å bløtlegge kikertene om morgenen dagen før de skal serveres, lage falaffel røren om kvelden og steke eller fritere dem rett før servering dagen etter.

For falafler til 4-5 personer bruker jeg
2,5 dl tørkede kikerter
4 fedd hvitløk
1/2 chili
4 ts hjemmelaget tacokrydder (jeg bruker hjemmelaget tacokrydder, hvor mye man må ha av ferdig tacokrydder vet jeg ikke, her må man bare prøve seg frem)
1 løk
2 never frisk koriander
3-4 ss kikertemel (gram mel)
Litt korianderblader til pynt

Couscous salat
250 gram couscous, kokes etter anvisningen på pakken.
2 smakstomater (mellomstore, jeg brukte tomater fra Ryfylket)
1/4 agurk
1 bundt vårløk
1 neve hakket. frisk koriander
Litt korianderblader til pynt

Kikertene bløtlegges i godt med kaldt vann 8-10 timer.
Tøm av vannet og la kikertene renne godt av seg.
Grovhakk en løk.
Ha kikertene i en blender el og grovhakk dem sammen med hvitløk og chili.
IMG_8510
Tilsett tacokrydder og korianderblader, kjør til alt er godt blandet, trenger ikke være helt most, spe med kikertemel (gram mel) og kjør til deigen holder sammen. Sett kjølig minimum to timer. Jeg pleier å la den stå over natta.
IMG_8508

Når deigen hat stått kjølig minimum to timer skal det formes boller. Jeg fikk 22 falafler av denne røren. Form forsiktig boller, må ikke være hard på hånda.
IMG_8535 IMG_8537IMG_8543

Jeg friterte mine på 160-180 grader i fem minutter, fem-seks boller om gangen. De kan også stekes i litt olje på stekepanna, bare prøv deg litt frem her. De skal være gyldne og crispy på utsiden og litt myke inni.
La de renne av seg på kjøkkenpapir.

Server med lun couscous salat og gjerne en frisk salat, strø over friske korianderblader til pynt. Lykke til.
IMG_8547 IMG_8551

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.