Trinn for trinn

Trinn for trinn stablekake

Når man skal stabe kaker er det viktig å ha god støtte mellom kakene. Her har jeg laget en trinn for trinn beskrivelse for hvordan jeg går frem når jeg lager stablekaker, fra fylling til ferdig resultat 😉

Det går fint å stable sukkerbrød, men en stabil krem som dik og til oppsmøring er viktig. Det er vanskelig å stable rene kremkaker fint og jevnt. Jeg har valgt å bruke vaniljekake denne gang. Den er stabil, veldig god på smak og fyllet kan varieres. Når jeg lager stablekaker bruker jeg ofte forskjellige kaker i hver etasje, nå valgte jeg samme kake i alle tre.

Oppskriften på vaniljekake her. Jeg brukte dobbel oppskrift, den minste kaken var ferdig etter ca en time og ti minutter, mellomste fem minutter senere og største ti minutter etter dette.

Når kakene er helt avkjølt kan de deles.
Jeg delte slik at jeg fikk fire lag kake, her bruker jeg kakesag, men en god, skarp kniv og godt øyemål går også fint. Jeg bruker det som er bunnen på kaken til topp, der er den flat og fin. Skjær kakene til slik at de blir helt jevne og like høye. Legg så bunnene på et tykt pappbrett, jeg bruker «cakeboards» på 3 mm. Det må være et brett under hver kake. Disse fås kjøpt på spesialbutikker og velassorterte kjøkkenbutikker. Traktøren selger blant annet disse.

Lag så en stabil krem du kan bruke til dik og oppsmøring av kakene. Jeg lagde trøffelkrem med melkesjokolade. Dobbel oppskrift holdt akkurat til alle tre kakene.

Fyll kremen i en sprøytepose og sprøyt en dik rundt kanten av kakene.
Her ser du kanten av kakebrettet under kaka.

Fyll ønsket fyll inni, her brukte jeg daimkrem (dobbel porsjon). La kaken avkjøle seg litt i kjøleskap før du har over lag nr to så diken får satt seg og stivnet litt.

Ha så neste lag kake over, sprøyt dik rundt kanten og fyll oppi. Jeg valgte vaniljekrem i lag nr to. Enkel oppskrift holder. Avkjøl igjen.

Så nytt lag kake, ny dik og daimkrem, avkjøl og ha over siste kakebunn.

Bruk resten av trøffelkremen til å smøre opp kakene. Jobben blir enklere med en god spatula el.

Er bare et tynt lag med krem som skal til. Avkjøl gjerne og smør opp igjen så kakene blir helt jevne og fine. Denne kaken har jeg laget kun til privat bruk, så jeg droppet oppsmøring nr to.

Rull ut marsipan, jeg bruker melis under. Det må være stort. Dette lokket holder til den største av kakene.

Jevn det ut med en smoother.

Ha over kaken og jevn det ut på toppen.

Bruk så hendene til å få det jevnt og fint rundt kantene, gå over med smoother igjen. Skjær bort overflødig marsipan.

Så skal kakene stables. Ha den største over på kakefat.

Bruk formen til kake nr to. Legg den midt oppå, mål gjerne rundt kanten at den ligger riktig. Marker ved å presse den litt ned.

Her ser man merket etter kakeformen, da vet du hvor kake nr to skal plasseres.

Trykk ned sugerør, jeg bruker er stort, et mindre oppi og grillpinne oppi der igjen. Klipp til. De må ikke gå over kanten, da blir kaken skjev.

Ha litt royal icing på som lim for å feste kake nr to.

Sett så på kake nr to etter markeringene. Det er viktig at kaken står på et kakebrett.

Gjenta prosessen med kake nr tre. Marker med kakeform. Sugerør og grillpinner, royal icing og stable.

Kaken skal også få et bånd rundt kanten. Rull ut marsipan/fondant i farge som passer til resten av pynten. Jeg valgte lyseblå, lik blomstene.

Ville ha mønster på båndet og gikk over med en preger.

Kutt så opp i ønsket tykkelse, jeg endret til 1 inch da jeg synes de første ble for smale.

Sprøyt ut royal icing langs kanten av kakene og fest på båndet. Her har kaken fått på seg bånd i riktig bredde. Da er den klar for mer pynting.

Blomstene har jeg laget med med utstikkeren som følger med kakeutstyrspakken til giveawayen. Fremgangsmåten finner du her.

Detaljer fra kaka. Lykke til.

26 Comments

  • Nathalie S

    Hei, veldig flott kake! Jeg holder på å lage den til vårt eget bryllup, skal ta annet fyll enn deg men skal stable den slik du beskriver. Det er min første stablekake!
    Nå er jeg litt usikker på det med sugerør med grillpinne. Er det sånn at jeg må stikke de helt gjennom til jeg når cakeboardet under? Er det på en måte stolper?
    Takk for svar 🙂
    Hilsen Nathalie

    • elin rusnes kvingedal

      Hei Nathalie 🙂
      Veldig kjekt at du lager kake til ditt eget bryllup!
      Sugerørene stikkes gjennom kaken ja, til cakebordet. De må være helt rette og like lange, det blir støtte mellom etasjene. Det er også viktig at kakene som stables er jevne.
      Lykke til med kaken og bryllupsdagen!! Hadde vært veldig gøy å få se bilde av den ferdige kaken 🙂

  • Linn

    Hei, fantastisk fremgangsmåte! Jeg har skikkelig lyst til å prøve meg på å lage bryllupskake til mitt eget bryllup i sommer 🙂

    Siden jeg aldri har gjort det før holder jeg på å eksperimentere litt nå 😀 J
    eg lurte bare på om du tror at det går an å fryse kakene etter at de er fylt, men før de trekkes? Slik at det eneste man må gjøre dagen før dagen er å trekke kakene med fondant, stable dem og dekorere? Er fyllet/kremen slik at kaken kan fryses? Håper du kan hjelpe meg 🙂

    • elin rusnes kvingedal

      Hei Linn. Så gøy at du liker fremgangsmåten 😉
      Dersom jeg skulle fryse kakene ville jeg ventet med fylling. Smaken på fyllet kan tape seg, i tillegg kan man få problemer med svetting av marsipan/fondantlokk om kaken er for kald inni før trekking, noe som er vanskelig å sjekke skikkelig om den fryses ferdig fylt.
      Når kaken skal tines bør den settes i kjøleskapen minst et døgn før fylling og trekking.
      Er den ikke helt tint, la den stå på kjøkkenbenken en times tid før den deles, fylles og trekkes.

      Jeg har faktisk fryst en ferdig trukket og pyntet kake en gang (liggende pynt, ikke blomster), bare for å prøve.
      Den ble ikke fryst mer enn 15-20 timer, så fikk den stå i kjøleskapet til dagen etter.
      Det gikk fint, og i den var det fløtebasert krem. Om dette var flaks vet jeg ikke 😉 Hadde ikke tatt sjansen på å gjøre det samme med en bryllupskake.

      Dette er bare tips fra meg, om du har tid å lage en liten prøvekake hadde jeg gjort det, for å se hvordan det går 😉
      Det er også viktig å tenke på at luftfuktighet har mye å si for resultatet, er det fuktig i luften er det mye vanskeligere å unngå svetting av marsipan/fondantlokket.

      Håper du fikk svar på spørsmålet, lykke til. Kom gjerne med tilbakemelding på hvordan det går med bakingen 😉

  • Nathalie S

    Hei igjen Elin,
    Tusen takk for svaret!
    Nå er det bare få dager igjen og vi holder på å forberede og forme dekorasjonen 🙂
    Min kjære fremtidige mann hjelper meg med rosene! Det ble litt koselig å gjøre det ilag.
    Jeg vil gjerne sende deg bilder av den ferdige kaken! Er selv veldig spent på det endelige resultatet.

  • Tonje

    Hei! Kjempefin forklaring, men lurer på noen ting 🙂
    Hvor mange mennesker rekker denne kaken til?
    Er det problematisk å transportere en slik kake i bil på en kjøretur på over en time?
    Hvordan kan den enklest transporteres slik?
    Kan bunnene lages to dager før og pyntes dagen før bryllupet?
    Håper på svar, Tonje 🙂

    • elin rusnes kvingedal

      Hei.
      Så kjekt at du likte beskrivelsen.
      Denne kaken holder til 30-35 personer, da regnes ca 1 1/2 biter kake per person.
      Til et bryllup med flere andre kaker vil jeg si at denne kaken rekker til 60 stk da det skjæres tynne kakestykker i et bryllup.
      Jeg har transportert slike kaker gjennom Rennfast, ca 45 minutters kjøretur fra meg.
      Det er viktig at kakene er helt jevne når de skal stables, ha gjerne litt royal icing mellom kakene for å «lime» dem sammen.
      Transporter kaken i kakeeske i bagasjerommet, med sklisikkert underlag under kakeesken. Ha gjerne med royal icing og ekstra pynt dersom noe skulle skje, jeg har alltid dette med, men har aldri fått bruk for det.
      Når jeg lager slike kaker baker jeg bunnene to dager i forveien, pakker de godt inn i plast.
      En dag før fyller jeg og trekker kakene. Festdagen stables de og pyntes. Stabling og pynting kan selvsagt også gjøres dagen før, men jeg ville ikke fylt kakene så mye som to dager i forkant.
      Håper du fikk svar på det du lurte på.

  • June

    Hei 🙂 jeg bare lurte på hvor du får tak i kakeeske som er så stor at det er plass til en 3etg kake i ?

    • elin rusnes kvingedal

      Hei.
      Slikkepotten kakebutikk i Sandnes har slike esker, veldig solide og holdbare. Ellers har de store esker i blomsterbutikker, det er bare å spørre etter i nærmeste blomsterbutikk. For disse blomstereskene har jeg pleid å betale 40-50 kroner stk, det er plass til ei 3-4 etasjes kake på et 40 cm kakebrett i blomstereskene.

  • Ina

    Hei 🙂 driver å lager kaken nå etter oppskriften din.. Men jeg er litt usikker på en ting, må man ha noe annet enn sugerør mellom kakene? legger du de bare oppå hverandre eller må du ha papp mellom de? Håper på raskt svar 😀

    • elin rusnes kvingedal

      Hei Ina.
      Så gøy at du lager stablekake etter beskrivelsen min.
      Litt nede i innledningen har jeg beskrevet at kakene må stå på kakebrett 😉
      «Legg så bunnene på et tykt pappbrett, jeg bruker «cakeboards» på 3 mm. Det må være et brett under hver kake. Disse fås kjøpt på spesialbutikker og velassorterte kjøkkenbutikker. Traktøren selger blant annet disse.»
      Det går også fint å klippe til papp og kle med folie.
      Lykke til med bakingen, ha en fin dag 🙂

  • Christel

    For en fantastisk oppskrift men du.. de sugerørene.. hvordan blir det når du deler kaken da? Får noen sugerør i kaken sin?

    • elin rusnes kvingedal

      Hei Christel. Beklager at jeg ikke har fått svart deg før.
      Noen vil få sugerør i kakestykket ja, slik blir det når man lager stablekaker. Dette informerer man bare gjestene om på forhånd.

      Lykke til med baking!!

  • Camilla Fjellhammer-Opheim

    Heisann 🙂
    Jeg har et spm ang tyngden på kakene dine. For mine blir alltid så tunge.. :-/ Og da lurer jeg på om sugerør og grillpinner holder vekten fra to tunge kaker? :-/
    Mvh
    Camilla

Legg igjen en kommentar til elin rusnes kvingedal Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.