Vegetar sheperd’s pie

Jeg var for et års tid siden på hyttebesøk til en av mine fantastiske kolleger. Der fikk vi servert en helt nydelig sheperd’s pie. Det gikk ikke lang tid før jeg lagde dette hjemme, men da en vegetarisk versjon så ungdommene i huset også kunne smake. Ved siden av hadde jeg stekt lammekjøttdeig til mannen i huset som synes vegetarmat fort kan bli litt for «sunt». 

For sheperd’s pie til 4-5 personer brukte jeg:

Rotmos:
2 fedd hvitløk
500 gram potet
200 gram jordskokk
100 gram pastinakk
100 gram persillerot
100 gram sellerirot
1 ts salt

Grønnsaksragu:
400 gram rotgrønnsaker (200 gram gulrot, 100 gram sellerirot og 100 gram persillerot er det jeg brukte her, men ta det du har)
1 løk
1 purre
1 fedd hvitløk
4 laurbærblad
2 ss tomatpuré
1 boks hakkede, hermetiske tomater
2-3 dl vann
2 ts hakkede friske urter (rosmarin, oregano, timian)
1/2-1 ts salt
Litt nykvernet pepper

Start med rotmosen, sett ovnen på 150 grader varmluft.
Bak hvitløken i ovnen på 150 grader varmluft i 15 minutter.
Rens og skrell grønnsakene, del i mindre biter og ha i ei gryte med vann som så vidt dekker.
Kok  til alt er mørt. Hell av vannet, la grønnsakene dampe av seg litt, ha i den bakte hvitløken og mos med 3 ss smør og 2 dl melk, smak til med salt.

Lag så raguen.
Finhakk løk, purre og hvitløk, skjær grønnsaker i små terninger.
Fres løken til den er blank i ei ss olivenolje.
Tilsett rotgrønnsaker, la det surre et min, ha i purre og hvitløk.
Rørestek inn tomatpuré, tilsett hermetiske tomater og vann, ha i laurbærblad og urter, la det småkoke ti minutter.
Smak til med salt og pepper.
Stek 400 gram lammekjøttdeig om du vil ha en versjon med kjøtt, bland denne inn i grønnsaksraguen.

Ha grønnsaksraguen i ei ildfast form, ha over rotmos, ha den gjerne i en sprøytepose for å lage fine topper. Gratiner i ovn på 200 grader varmluft i 20 minutter, til mosen er litt gyllen i kantene.
Server med en enkel salat og gjerne en god focaccia.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til «Vegetar sheperd’s pie»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.