• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Glutenfri bakst . Oppskrifter

Mormors bostonkake

On 9. mars 2019 by Elin Rusnes Kvingedal

Min mor lagde verdens beste kaker. Nå føler jeg min jobb er å bringe disse oppskriftene videre. Denne kaka har alltid gått som mormorkake for jentene mine.

Med mengder av sjokolade har denne vært en av familiens mange favoritter i alle år. Bildene av den ferdig pyntede kaka er kaker min mor har laget. Synes jeg bør yte kaka rettferdighet og vise den frem nøyaktig slik min mor alltid pyntet den.

Det er en del prosesser med denne kaka som fører til litt oppvask, men slik er det jo for de aller fleste fromasjekaker. Når det gjelder sjokoladetype kan du gjerne bruke en god, mørk sjokolade, min mor brukte melkesjokolade -hun var utrolig glad i søtsaker, så det var kun skikkelig melkesjokolade som gjaldt.

Antall porsjoner: Alt fra 2 til 15 hehe
(Kunne spise ei halv slik kake alene da jeg var liten)

Oppskrift:

Marengsbunn:

  • 2 eggehviter av mellomstore egg
  • 150 gram sukker
  • Evt en ørliten klype salt

Sjokoladefromasj:

  • 3 egg
  • 2 ss sukker
  • 6 dl kremfløte
  • 6 plater gelatin
  • 4 ss varm, sterk kaffe
  • 1 ts godt vaniljesukker
  • 200 gram smeltet sjokolade
  • 200 gram hakket sjokolade

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 120 grader over- og undervarme.
Finn frem en kakering/springform på 26-28 cm i diameter.
Tegn omrisset av kakeringen på bakepapiret og ha bakepapiret over på et stekebrett.

Ha to eggehviter i en ren bolle, her er det best å bruke kjøkkenmaskin.
Pisk hvitene (evt sammen med ørlite salt) til de begynner å skumme, ha gradvis i litt og litt sukker.
Pisk til marengsen er stiv og bollen kan holdes opp ned over hodet. Sjekking av stivpisket marengs var favorittjobben til jentene mine da de var små, skulle alltid lure pappaen sin og gjorde som om de skulle tømme det i hodet hans, men det hang (heldigvis) alltid igjen i bollen.

Ha marengsen over på bakepapiret og spre den ut til den nesten når ringen som er tegnet opp.

Sett i midten av ovnen og stek på 120 grader over- og undervarme i 1 1/2 time, sjekk den innimellom, skal ikke bli brun i kantene.

Skru av varmen og la marengsen stå i ovnen til den er kald.

Når marengsbunnen er klar, ha bakepapir i bunn av springformen og legg marengsen over.

Start på sjokoladefromasjen.

Bløtlegg gelatin i kaldt vann i 15 minutter.
Hakk all sjokoladen, sett 200 gram hakket sjokolade til side, ha de resterende 200 grammene i en bolle over vannbad, tilsett 4 ss kaffe og rør forsiktig til sjokoladen er smeltet.
La den avkjøles noe mens du forbereder resten.
Pisk kremfløte sammen med vaniljesukker, helst for hånd, til så vidt stive topper, sett kjølig.
Pisk eggedosos av egg og sukker.
Vend eggedosisen sammen med den piskede kremfløten, tilsett den smeltede sjokoladen. Ikke rør for mye.
Kok opp 1/4 dl vann, skru av varmen. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og ha de over i det varme vannet, rør med en liten visp til all gelatin er oppløst. La blandingen avkjøles noe før den tilsettes i en tynn stråle i krem- og eggedosisblandingen.
Ha fromasjen over i kakeforma med marengsbunnen, strø over resten av den hakkede sjokoladen.
Mor frøs alltid ned kaka, satte den over i kjøleskap kvelden før den skulle spises.
Før servering, løsne kakeringen, pisk 3 dl kremfløte med 1 ts sukker.
Ha den stivpiskede kremen over i en sprøytepose og sprøyt ut rutemønster, plasser en mokkabønne i hvert kryss, server.
Det er ikke nødvendig å pynte på denne måten, men må ta det med siden det er slik jeg har spist kaka i alle år.
Lykke til!!

Min mors gamle oppskriftsbok, denne er for meg verd sin vekt i gull!!
Trenger ikke være rund, hjerte er også veldig fint
Kaka har alltid vært en selvfølge på ethvert kakebord
To av mine nydelige døtre, dette er toårsdagen til minstejenta i 2002
Mens de fremdeles spiste gelatin, dette var den beste kaka de kunne få
Tags: fromasj, kake, sjokolade

2 kommentarer

  • Tone Solerød 18. mars 2019 kl. 09:30 - Svar

    Hei
    Denne kaka ser så utrolig god ut. Tenker jeg vil bake denne til min datters konfirmasjon som er om 1 1/2 måned. Kan jeg bake og fryse den ned allerede nå? Eller bør jeg vente, vet du hvor lenge den holder seg i fryseren?
    Takk for delikate og ryddige oppskrifter!
    mvh Tone

    • Elin Rusnes Kvingedal 19. mars 2019 kl. 19:22 - Svar

      Hei Tone.

      Takk for fine ord.
      Kaka kan fint lages nå og fryses, holder i alle fall to måneder. Husk å ha kaka i lufttett beholder, fryseren må holde minst -18(dypfryser).
      Kremen pynter du med etter at kaka har vært fryst.

      Lykke til med konfirmasjon og baking.

Legg igjen en kommentar til Tone Solerød Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

februar 2021
M T O T F L S
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2021