Oppskrifter

Pannestekt skrei med potetmos, bacon og ovnsbakte grønnsaker

IMG_2663Det er sesong for skrei. Denne fantastiske fisken kommer fra Barentshavet og inn til Norskekysten for å gyte mellom februar og april. Skrei kan spises til hverdags så vel som til fest. Jeg var på Fisketorget i Stavanger og fikk tak i herlig, fersk skrei.

For fiskemiddag til fire personer brukte jeg:

200 gram bacon
Olje til steking
4 skrei fileter
2 fedd hvitløk
1 ss smør

Potetmos:
800 gram melne poteter
1-1 1/2 dl melk
100 gram smør
4 hvitløksfedd
1/2 ts salt

Ovnsbakte grønnsaker:
2 gulrøtter
2 persillerøtter
2 skiver kålrot
1 skive sellerirot
1 rødløk
1/2 fennikel
3 fedd hvitløk
1/2 ts urtesalt
2 ss olivenolje

Les gjennom hele oppskriften før du starter.
Sett ovnen på 200 grader.
Start med å klargjøre grønnsakene.
Kutt dem i små terninger, finhakk hvitløk og fordel det hele i ei ildfast form sammen med olivenolje og urtesalt. La det stå i ovnen i 40 minutter.

Legg hvitløksfeddene (med skall) til potetmosen,  inn i ovnen og la de bakes i 20 minutter.

Skrell poteter og del i to eller fire, ha dem i ei gryte med vann som så vidt dekker potetene, kok opp, og la de koke til de er møre, hell av vannet og la de dampe av seg.

Mens potetene koker, tørk av fisken og salte den på begge sider.
La den ligge i 20 minutter før saltet skylles av og fisken tørkes forsiktig. Dette gjør at fisken blir litt fastere.

Skjær bacon i mindre biter og stek i litt olje over middels sterk varme til det er sprøtt. Ha det over på kjøkkenpapir. Ta vare på et par ss av baconfettet for steking av skreien.

Ha litt av baconfettet over i stekepanna, når det er godt og varmt has skreifilletene i panna.
Stek ca 3 minutter over middels varme, snu fisken forsiktig, ha i smør og hvitløk, stek ca et minutt mens du øser smør over fisken, den er ferdig når den begynner å flake seg.

Mens fisken steker, finn frem potetmoseren og mos potetene. Klem den bakte hvitløken ut av skallet og mos med en gaffel. Tilsett melk, rør så inn smør og smak til med den bakte hvitløken og salt. Jevn evt med mer melk.

Lykke til!!
IMG_2663

IMG_2667

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.