Glutenfritt,  Jul,  Kaker og desserter,  Oppskrifter

Julemakroner

Makroner kan lages til alle feiringer, de kan farges og pyntes, så er de holdbare minst en uke i kjøleskap, de kan også fryses. Lag fargerike julemakroner og dekorer dem som du ønsker.

Det er viktig å følge oppskriften nøye når man baker makroner, her skal man være pinlig nøyaktig på vekt, samt konsistensen på røren. Jeg pleier sjelden å følge en oppskrift, men her veier jeg opp alt nøyaktig. Oppskriften er hentet fra godt.no, Pascals makroner.

Røren kan selvfølgelig halvveres, men det er ikke nødvendig da de holder en ukes tid og er veldig kjekke å ha med som vertinnegave, på jobb eller bare som en oppmerksomhet til noen du er glad i. De er også glutenfrie.

Antall porsjoner: ca 60 makroner (120 makronhalvdeler)

Ingredienser:

  • 280 gram siktet mandelmel
  • 370 gram siktet melis
  • 230 gram eggehvite
  • 125 gram sukker
  • Eventuelt litt konditorfarge, her må det brukes pasta/gele farger.

Fremgangsmåte:

Mandelmelet kan nå kjøpes i de fleste butikker, du får det i matbutikker, helsekostbutikker eller i butikker som selger kakeutstyr. Du kan også skolde og male mandler selv, pass da på at mandlene er helt tørre før de brukes.
Sikt mandelmelet to ganger, det skal være 280 ferdig SIKTET mandelmel.
Sikt så melis. Deretter siktes mandelmel og melis sammen. Sett til side.
I en annen bolle måles eggehviter opp, pass på å ikke få noe eggeplomme med her.
Pisk eggehvitene på middels hastighet i kjøkkenmaskin til de skummer, tilsett sukkeret gradvis og rør til du har en seig, stiv marengs, den må ikke overpiskes, den kan bli for «tørr». Tilsett så farge.

Nå skal marengs og mandelblandingen røres sammen, først forsiktig, så kraftigere. Rør til den er flytende nok til at den «faller sammen». Røren skal være blank og glinsende. Rører du for lenge kan den bli for flytende, rører du for lite kan den bli for kompakt. Jeg trengte et par forsøk på å finne ut når røren er perfekt. Ikke gi opp, de blir uansett gode.

Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut små sirkler på bakepapirkledd stekeplate eller makronmatte. Når du har sprøytet ut makronene må brettet dunkes mot benken så luftboblene går ut og makronene får jevn overflate. La de nå stå i romtemperatur og tørke i minimum 30 minutter, du skal kunne ta forsiktig på overflaten og kjenne at det har dannet seg en hinne utenpå.

Stek dem så på 150-160 grader i 12-15 miutter, de skal være glatte og jevne i overflaten og ha «føtter». Avkjøl dem helt før du tar dem av bakebrettet. Sprøyt krem på en makronhalvdel og legg en oppå. Jeg har brukt havsaltkaramell og sjokoladekrem.

Pynt dem med royal icing (melisglasur bestående av eggehvite, melis og sitronsaft).
Jeg penslet dem også med litt spiselig glitter.
Legg dem i en tett boks når royal icingen er stivnet, oppbevares i kjøleskap. De er best dagen etter de er laget. Lykke til!!

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *