Oppskrifter

Konfekt

Når man får gjester er det utrolig gøy, og ikke minst imponerende å sette frem hjemmelaget konfekt. Det krever litt oppmerksomhet og konsentrasjon, samt gode råvarer selvsagt.

Når jeg lager konfekt bruker jeg Belgisk sjokolade fra Callebaut. Her har jeg brukt lys og hvit sjokolade. Den lyse har et kakaoinnhold på 33,6%

Start med å temperere sjokoladen over vannbad. Ha ei gryte eller skål med kaldt vann klar for rask avkjøling.
Ha vann i ei gryte og ha sjokolade i en sjokoladesmelter eller skål, den må ikke komme i kontakt med vannet, sett opp temperaturen til middels, vannet skal ikke koke. Bruk et sjokoladetermometer eller slikkepott med temperaturmåler og smelt sjokoladen sakte. Ikke rør for mye, man vil ikke ha luftbobler i sjokoladen. Begge sjokoladetypene skal varmes opp til 45-46 grader. Avkjøl umiddelbart i gryta du har klar med kaldt vann og kjøl ned til 27 grader. Pass på at det ikke kommer en dråpe vann i sjokoladen. Nå skal den varmes noe opp igjen, 28-30 grader, ikke over 32,5 på lys sjokolade. På hvit sjokolade er det 28-29 grader, ikke over 31,5. Prøv å hold temperaturen på henvoldsvis 29-30 grader og 28-29 grader mens du jobber med den.

IMG_8133
IMG_8135
IMG_8136

Ja, jeg vet dette jeg gjør videre er feil, man skal helle sjokolade i formene, fylle dem helt opp og så tømme ut igjen, da legger det seg et fint lag sjokolade rundt kantene. Jeg synes derimot at den metoden jeg bruker fungerer bedre med slike myke silikonformer. Jeg fyller altså formene 1/3 opp og pensler sjokoladen forsiktig opp etter kanten, fyller ikke mer enn tre biter om gangen.

Ferdig penslet ut i formene, noe søl blir det. Sett dem til avkjøling til sjokoladen er stivnet, her kan man jukse og bruke kjøleskap, men det beste er å bruke litt tid og la dem få stivne i et litt kjølig rom.

Når sjokoladen er stivnet kan de fylles, jeg har brukt havsaltkaramell, trøffelkrem (laget mindre porsjon) og nugatt. Ikke fyll for mye i da de må forsegles med mer sjokolade.

Ha sjokolade over og la dem stivne helt før du forsiktig tar dem ut av formene. Ikke ta på dem med fingrene, bruk eventuelt hansker og berør sjokoladen minst mulig, vi vil at den skal være blank og fin.
Lykke til!!

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *