Brioche ala kjøkkenmagi

IMG_6573
Har du smakt det herlige franske bakverket brioche?
Mykt, luftig og veldig godt. Franskmennene spiser det ofte til frokost, gjerne sammen med foie gras. Brioche er nesten som en mellomting mellom bolle og rundstykke, om det skal kunne sammenlignes med noe. Eller for å sitere Sverre Sætre: «Briche er hvetebollens softisikerte franske fetter». Uansett, hemmeligheten bak vellykket brioche er masse tid, kjærlighet, mengder av smør og egg 😉

For to brød ‘a 20 cm i diameter trenger du:
(Du kan evt lage et litt større brød og 6 porsjonsbrød, brioche à tête).
500 gram hvetemel
20 gram fersk gjær
50 gram sukker
1 ts salt
1 dl h-melk
5-6 egg, romtempererte + ett til pensling
250 gram romtemperert smør

Ha hvetemel, sukker og salt i bakebollen. Ikke la gjæren komme i kontakt med saltet før det skal eltes sammen, da det kan hemme heveprosessen.
Varm melken til den holder 20-25 grader.
Ha tre egg og melken i bakebollen og la kjøkkenmaskinen gå på relativt høy hastighet noen minutter, til du har en seig deig.
Elt inn de resterende to-tre eggene ett om gangen, deigen skal være ganske løs, men ikke veldig klissete. Bruk ca fem minutter på dette.
Sett ned hastigheten noe og elt inn smøret i terninger litt om gangen til alt er godt blandet inn.
Dekk bollen med plast og sett i kjøleskapet over natten.
Jeg valgte å slå ned deigen etter 4-5 timer og sette den tilbake i kjøleskapet for videre heving, men det er ikke nødvendig for et bra resultat.

Ta bollen ut av kjøleskapet neste morgen og la den stå i romtemperatur 1 1/2 time.

Sett ovnen på 170-180 grader, over- og undervarme.
Hvelv deigen ut på melet bakebord og del opp i like store boller (15-20 stk).
Kle en kakeform med bakepapir og sett bollene oppi (jeg brukte en hjertekakeform på 22 cm og hjerte brett med seks porsjonsbrød).
Dekk med plast og la de etterheve et lunt sted til dobbel størrelse, dette pleier å ta 45-60 minutter.

Visp sammen ett egg og pensle brødet med dette.
Stek på 170-180 grader midt i ovnen i 30-40 minutter.
Hvelv det nybakte brødet ut av forma, du kan sjekke om det er ferdig stekt ved å banke på undersiden av brødet, høres en hul lyd er det ferdig. Avkjøl på rist. Lykke til!!
IMG_6549 IMG_6552 IMG_6554 IMG_6559 IMG_6566 IMG_6571 IMG_6573 IMG_6578

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.