Kaker og desserter,  Oppskrifter

Eplepai med vaniljekrem

Jeg var så heldig å få fantastiske epler fra hagen til ei venninne. Da ble det selvsagt baking, denne eplepaien er enkel å få til. Den smaker også helt fantastisk, synes jeg. Jeg hadde tenkt litt gjennom hvordan jeg ville lage paien på forhånd, men oppskriften ble vel egentlig til underveis. Jeg smakte og noterte, det ble så bra at jeg må dele oppskriften med deg.

Jeg fikk to porsjonspaier og en pai på 22 cm i diameter ut av denne oppskriften. Man kan også lage en stor pai på 26-28 cm ut av samme oppskrift.

Ingredienser:
Bunn

  • 200 gram hvetemel
  • 50 gram melis
  • 100 gram smør
  • 2 eggeplommer
  • 1/4 ts salt

Eplefyll:

  • 4 epler
  • Litt presset sitron
  • 50 gram sukker
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis
  • 25 gram smør

Makronfyll:

  • 2 eggehviter
  • 150 gram mandler
  • 50 gram melis

En porsjon vaniljekrem, oppskrift her.

Fremgangsmåte:

Start med å lage vaniljekremen etter oppskrift i lenken over..

Bunn:
Ha alt det tørre i en arbeidsbolle.
Smuldre inn smøret, bruk en gaffel i starten og fortsett med hendene.
Rør inn eggeplommene.
Kna deigen sammen og la den hvile i kjøleskap i 30 minutter.

Sett ovnen på 150 grader.
Rull ut, og kle en paiform med deigen.
Prikk med en gaffel og ha aluminiumsfolie eller bakepapir oppi.
Legg i tørre erter eller ris og forstek paibunnen 15-20 minutter.

Eplefyll:
Mens paibunnen hviler i kjøleskap, skrell eplene og del i båter.
Press litt sitronsaft over eplene så de beholder fargen.
Smelt sukkeret til eplene i ei stekepanne over lav varme.
Ikke rør i sukkeret før det er smeltet.
Ha i litt epler om gangen, samt kanelstang og stjerneanis.
Rør rundt et minutt eller to, tilsett smør, vend alt sammen og skru av varmen.

Makronfyll:
Pisk to eggehviter sammen med en gaffel, pisk til de skummer.
Tilsett melis og malte mandler.

Når paibunnen(e) er forstekt, ha over makronfyll, så et lag vaniljekrem.
Legg over eplene.
Sett paien inn i ovnen og la den stå 20 minutter.
Ha gjerne over litt kanel ved servering.
Jeg serverte paien med vaniljekesam.
Da smakte jeg «vanlig» kesam til med litt melis og frøene fra en vaniljestang.
Kos deg!! Lykke til!

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *