Oppskrifter

Hjemmelaget yoghurt

Min mann er kybernetikkingeniør, da sier det seg vel nesten selv at vi har en del elektiske duppeditter vi egentlig ikke hadde behøvd.

I stedet for smykker til bursdag og jul har jeg fått bla luftrenser, robotstøvsuger og nå sist en Sous Vide med vakumpakker (hihi, har selvsagt fått smykker, ringer og vesker og). Og hva er Sous Vide? Det er rett og slett et apparat som blir brukt mye i restauranter, den er til å trekke kjøtt, fisk og grønnsaker i vannbad. Råvaren skal vakumpakkes først. Kjøtt, fisk og grønnsaker blir på denne måten perfekt temperert. Eller man kan gjøre som jeg nå har gjort, lage yoghurt.

Det var mannen min som startet med yoghurtlagingen, så har vi sammen funnet ut hvilken temperatur og tid den trenger for at vi synes den blir perfekt. Du trenger strengt tatt ikke Sous Vide for å lage yoghurt, men det blir mye enklere da siden yoghurten skal stå i 10 timer på 42,5 grader. Den blir sunnere og mye bedre enn vanlig, ordinær yoghurt.

For å lage tre liter kremet naturellyoghurt bruker jeg:
3 liter h-melk
1 vaniljestang
4-5 ss naturellyoghurt (jeg brukte det første gangen, nå tar jeg bare av den hjemmelagde)

Start med å fylle vann i Sous Viden og still temperaturen på 42,5 grader. Varm så melken i ei gryte (sammen med frøene fra vaniljestangen og selve vaniljestangen) sakte til 82,5 grader, dette bruker jeg 20-30 minutter på. Hold melken på rundt 82,5 grader i 30 minutter, den må ikke gå over 85, da blir det ikke yoghurt. Pass på hele tiden og reguler temperaturen etter behov, rør godt innimellom.

Når den har stått 30 minutter skal den avkjøles raskt. Ha hele gryten over i iskaldt vann, pass på så det ikke kommer vann oppi melka. Kjøl ned til 43,5-44 grader, ta den ut av vannbadet og tilsett yoghurt, rør godt, temperaturen skal ikke under 42 grader. Fjern vaniljestangen og tøm melken over i steriliserte norgesglass, jeg fyller opp tre glass. Sett glassene i Sous Viden (ha lokkene på gløtt), og still timeren på 10 timer.

Når de er ferdig løftes de forsiktig ut, rør godt rundt. Yoghurten er fremdeles ganske flytende. Lukk igjen lokkene og sett i kjøleskap, la dem sette seg noen timer.

Her har yoghurten fått satt seg noen timer. Kremete og god.

Nå kan du tilsette det du ønsker, jeg bruker den naturell og har over hakkede nøtter og frø, honning og bær. Lykke til.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *