Oppskrifter

Karbonader med rotmos

Jentene her i huset er som de fleste andre barn og ungdom glad i potetstappe. Dette er ikke noe de får ofte.

Det jeg derimot lager i steden for potetstappe er rotmos, da vet jeg i alle fall at de får i seg rikelig med grønnsaker.
Dette er en rett jentene liker veldig godt, og til vegetarianeren serveres vegetarburger i stedet for karbonade. Oppskrift på vegertarburger kommer senere.

Til karbonader for fire personer og rotmos for fem personer brukte jeg:
Rotmos
8 poteter (ca 1 kg)
200 gram gulrot
150 gram kålrot
1 purre
2 løk
200 gram grønne, frossne erter
100 gram smør
2 dl lettmelk

Karbonader
700 gram kjøttdeig
1 1/2 ts salt
1 ts pepper
2-3 egg, romtempererte
3 ss potetmel
1 løk
2 fedd hvitløk

Sett ovnen på 100 grader.
Skrell poteter, gulrøtter og kålrot og kutt i passende biter.  Husk at gulrøtter trenger lenger koketid enn poteter, så de må kuttes i mindre biter enn potetene. Has i en gryte med vann. La de koke til de er møre (ca 15-20 minutter). Mens de koker renser du løk og purre og hakker dette, surr i smør eller olje i ei middels varm stekepanne til de er blanke. Skru av varmen.

Så skal karbonadene lages. Finhakk løk og hvitløk. Ha kjøttdeigen i kjøkkenmaskinen, rør den sammen med salt. Tilsett pepper, løk og hvitløk. Ha så i et egg om gangen, så potetmel. Juster eventuelt konsistensen med mer egg eller mel. Form 10 karbonader og stek dem i litt smør på middels varme fire minutter på hver side. Ha de over i ei ildfast form og sett dem inn i ovnen på 100 grader, for å holde dem varme.

Når karbonadene er i ovnen er sannsynligvis grønnsakene møre. Tøm av vannet, og sett varmen ned på lav. Bruk en «potetmoser» til å mose grønnsakene, tilsett halvparten av melken. Rør den godt inn. Ha så i litt og litt smør, rør inn. Spe deretter med resten av melken til ønsket konsistens, tilsett evt mer smør eller melk. Smak til med salt og pepper. Ha over løk og purre, samt grønne frossne erter. Skru opp varmen noe, rør om og la det stå til ertene er gjennomvarme, ca to minutter.

Til dette trenger man ikke saus, server eventuelt med litt smeltet smør. Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *