Oppskrifter

Lys lapskaus med og uten kjøtt

Rotgrønnsaker er nå i sesong, herlige grønnsaker, kortreist og med masse næring. Dette er virkelig tiden for å ha mange ulike grønnsaker til middagsmaten. Når jeg lager lapskaus bruker jeg alltid poteter og gulrøtter, ellers sjekker jeg kjøleskapet og bruker opp grønnsaks og kjøttrester.

Jeg liker ikke å kaste mat, så dette er en perfekt måte å bruke opp rester på.

Siden den ene datteren min er vegetarianer, lager jeg alltid en vegetarversjon i tillegg til en med kjøtt. Da kan alle spise samme mat til middag uten mer arbeid, akkurat slik jeg liker å lage middag til hverdags. Det er er en rask og enkel rett å lage, er du effektiv klarer du det på under 30 minutter.

For mer enn nok lapskaus til fem personer brukte jeg
8-10 poteter
3 gulrøtter
2 sneier sellerirot
3 sneier kålrot
1/4 hodekål
2 løk
1 purre
100-200 gram grønne frosne erter
1-2 terninger grønnsakbuljong
150 gram smør
1 1/2 dl melk

2 pølser eller litt kjøttrester, vegetarpølser eller 1/2 boks kidneybønner for vegetarversjon.

Skrell potetene, og skjær dem i fire og ha dem i ei gryte med litt vann.
Kok potetene til de er møre (ca 15 min)

Mens potetene koker skreller du gulrøttene, renser purre og løk og skjærer opp kålrot og sellerirot.

Fra barna var små, skar jeg alltid gulrøttene i «gullmynter», det har jeg bare fortsatt med, du kan gjerne kutte dem i terninger om du heller vil det. Kål, løk og purre grovhakkes, sellerirot og kålrot kuttes i små terninger, du kan også ta et par ekstra poteter og skjære dem i terninger.

Ha alle grønnsaker utenom løk, purre og erter i ei gryte med litt vann, kok i fem minutter sammen med en buljongterning mens du freser løken raskt i stekepanne.

Når grønnsakene er så vidt møre heller du av vannet i et litermål.
Vannet til potetene helles ut.

Lag en relativt tynn potetmos av potetene, bruk litt av grønnsakkraften, smør og melk, smak til med salt og pepper, skal være litt smak da grønnsakene tar litt av smaken.

Ha i alle grønnsakene inkludert ertene. La det hele få et lite oppkok, og spe evt med mer grønnsakkraft til riktig konsistens. Smak til.

Jeg pleier nå å ta noen øser lapskaus over i en annen gryte for å lage en vegetarversjon.  For kjøttversjon tilsettes stekt kjøtt eller pølser rett før servering. For vegetarversjon skylles kidneybønnene i kaldt vann og tilsettes, la det småkoke et-to minutter så bønnene blir møre. Server med flatbrød. Lykke til.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.