Oppskrifter

Adventskalender -Luke 12/Lussekatter


I morgen er det Lucia dagen. Da er det tradisjon å bake lussekatter.
Grunnen til at disse ble farget gule med safran, var for å holde den lyssky djevelen unna.
Det er safran som gir den karakteristiske smaken til disse bollene.

For å lage 30-35 boller brukte jeg:
1 kg hvetemel
150 gram sukker
6 1/2 dl melk
1 egg
1/2 gram malt safran
25 gram fersk gjær
1 ts salt
150 gram smør

Sett ovnen på 225 grader, over og undervarme.

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.

Varm melken til ca 30 grader. Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen. Smuldre gjæren i det tørre. Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.

Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter. Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Når deigen har fått dobbel størrelse hvelver du den ut på et melet bakebord. Del deigen opp i emner, jeg fikk 35 emner. La emnene hvile 5-10 minutter for å roe ned glutenet i deigen, når den har hvilt triller du ut boller som du former og legger dem over på stekebrett. La dem etterheve 30-45 minutter. For å se om de er ferdig hevet kan du trykke en finger lett mot ei bolle, dersom merket forsvinner umiddelbart er de ferdig hevet.

Stekes på 225 grader i 12-15 minutter. Lykke til!!Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *