Kaker og desserter,  Oppskrifter

Croissant

Hva er vel bedre enn å overraske noen du er glad i med nydelig hjemmebakst. På om det er en helt vanlig mandag, bursdag eller annen feiring vil det uansett være perfekt anledning å servere disse herlighetene. Det tar lang tid og krever litt teknikk, men om man bare prøver får man det til etter hvert. Når man smaker på dem skjønner man at det er verd jobben.

Les gjennom hele oppskriften før du starter, under oppskriften finner du også bilder som forklarer det hele trinn for trinn.

Det er viktig å jobbe raskt med deigen så ikke smøret smelter og blander seg i deigen, det skal brettes inn så vi får fine lag. Bruk ekte meierismør, margarin må ikke brukes, skal man først spise croissanter må de være lagd av skikkelige råvarer. Ha godt med mel på bakebordet så ikke deigen fester seg, og dersom du merker at smøret blir for mykt og blander seg inn i deigen er det bare å putte den i kjøleskap noen minutter før du fortsetter. Jeg har brukt noen forsøk på å perfeksjonere teknikken, om de ikke ser helt perfekte ut smaker de likevel himmelsk.

Antall porsjoner: 40 croissanter

Ingredienser:

  • 1 kg hvetemel
  • 20 gram fersk gjær
  • 120 gram sukker
  • 3,5 dl kald h-melk
  • 2,5 dl kaldt vann
  • 20 gram salt
  • 100 gram usaltet smør, romtemperert
  • 500 gram usaltet smør til utbakingen
  • 1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte:

Rør sammen alt det tørre i ei bakebolle, gjerne kjøkkenmaskin.
Rør gjæren ut i væsken.
Ha væsken og det romtempererte smøret i det tørre, rør det raskt sammen.
Pakk deigen i plast og legg i kjøleskap minst to timer.

Høvle 500 gram smør med ostehøvel eller kjevle det flatt, det skal være ca 1 cm tykt og 22 x 22 cm. Pakk i plast og legg i kjøleskap 15 minutter, det skal ikke være alt for hardt når det skal brettes inn i deigen, men heller ikke mykt.

Kjevle deigen til et kvadrat på 40 x 40 cm, legg smøret midt på og brett over deigen med konvoluttbretting.
Kjevle deigen ut til et 2 cm tykt rektangel.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap 20 minutter.
Kjevle igjen ut til et 2 cm tykt rektangel.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap 20 minutter.
Kjevle igjen ut til et 2 cm tykt rektangel.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap 2 timer.
Nå er deigen klar til å bakes ut.
Kjevle deigen til et rektangel på 100 x 40 cm og kutt denne i to på langs.
Kutt i trekanter, ca 40 stk til sammen, de kan lages litt større eller mindre om du ønsker, da må steketiden justeres noe. Disse blir litt små.
Rull som horn og sett med skjøten ned på bakepapirkledd stekebrett.
Dekk med plast og la de heve et lunt sted i 2 timer, pensle med sammenvispet egg.
De kan også settes i kjøleskap over natta, la de stå i romtemperatur minimum to timer før de pensles med sammenvispet egg og stekes.

Stek midt i ovnen ved 180 grader i ca 15-20 min.

Fremgangsmåte med bilder:

Kjevle deigen til et kvadrat på 40 x 40 cm, legg smøret midt på og brett over deigen med konvoluttbretting.

Kjevle deigen ut til et 2 cm tykt rektangel.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap 20 minutter.

Kjevle igjen ut til et 2 cm tykt rektangel.
Brett i tre.
Pakk i plast og legg i kjøleskap 20 minutter.
Kjevle ut og brett enda en gang, pakk i plast og legg i kjøleskap to timer.

Nå er deigen klar til å bakes ut.
Kjevle deigen til et rektangel på 100 x 40 cm og kutt denne i to på langs.

Kutt i trekanter, ca 40 stk til sammen.
Rull som horn og sett med skjøten ned på bakepapirkledd stekebrett.
La de heve et lunt sted i 2 timer, pensle med sammenvispet egg.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *