Mors Verdens beste

Verdens beste, flykrasj, kvæfjordkake… Kjært barn har mange navn, dette er ei av de kakene min mor alltid har laget til bursdager opp gjennom årene. Siden det i dag er morsdag er det jo en perfekt anledning å gi noe tilbake. Jeg anbefaler deg å bake denne kaka dersom du har planlagt å bake noe ekstra godt i dag. Utrolig god, sprø, myk og søt, så trenger den ingen pynting.

Dette er min mors oppskrift, hvor hun har fått den fra vet jeg ikke, men den har vært i familien i minst 40 år. Les hele oppskriften før du starter. Kaken jeg lagde var glutenfri, da byttet jeg ut hvetemelet med Toro fin kakemix. Dersom du ønsker å bake glutenfritt anbefaler jeg at du leser dette først.

For ei kake bruker jeg:
Bunn
125 gram smør
125 gram sukker
5 eggeplommer
5 ss h-melk
125 gram hvetemel eller Toro fin kakemix
1 1/4 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengstopp
5 eggehviter
250 gram sukker
100 gram hakkede mandler

Fyll
Vaniljekrem laget av fire eggeplommer (ca 4-5 dl), oppskrift her
2 dl kremfløte
(se tips under)

Lag vaniljekrem først, sett til avkjøling.
Lag så bunnen.
Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.
Rør smør og sukker hvitt, bruk gjerne kjøkkenmaskin.
Tilsett ei eggeplomme om gangen.
Ha i melk og vend inn det tørre.
Smør røren ut på ei bakepapirkledd langpanne.

Lag så marengstoppen.
Rørebolle og visp må være helt rent, ellers blir ikke eggehvitene stive.
Pisk eggehvitene til de skummer, ha i sukkeret litt etter litt mens du pisker på middels hastighet.
Når du har en fin og blank marengs smøres denne over kakebunnen.
Strø over 100 gram hakkede mandler.

Stek kaka på 180 grader i ca 20 minutter.
Avkjøl før den skjæres i to på langs, trim kantene.

Ha den ene halvdelen av kaka over på kakefat, pisk kremfløte og vend den sammen med den avkjølte vaniljekremen.
Smør et godt lag krem på kaka og legg den andre halvdelen av kaka over.

Dersom det er krem til overs serveres dette i ei skål ved siden av.

Lykke til!!

Tips:
For en mer stabil vaniljekrem kan du bløtlegge to plater gelatin i 10 minutter, klemme vannet ut og røre inn i den varme vaniljekremen. Dersom du avkjøler den i kjøleskap må den røres i hvert 10. minutt så ikke gelatinen stivner, jeg brukte ikke gelatin her.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.