Oppskrifter

Fastelavnsboller med mandelfyll

Jeg er veldig glad i tradisjoner, fastelavn er intet unntak.
Inviterer alltid familien på middag og fastelavnsboller denne dagen.

Halver gjerne gjærmengden og hev deigen lenger.

Antall porsjoner: 20-25 store boller

Ingredienser:

Grunnoppskrift hvetedeig:

  • 1 kg hvetemel
  • 25 gram fersk gjær
  • 150 gram sukker
  • 1 ts salt (10 gram)
  • 6 dl melk
  • 1 egg
  • 150 gram meierismør

Mandelfyll:

  • 650 gram mandelmel
  • 450 gram melis
  • 160 gram eggehvite
  • Innhold fra bollene
  • 160 gram melk

Fremgangsmåte:

Pass på at alle ingrediensene holder romtemperatur.
Smøret skal være mykt og delt i terninger.
Varm melken til ca 25 grader, ikke varmere.
Ha alt det tørre i bollen til kjøkkenmaskinen.
Smuldre gjæren i det tørre.
Prøv å unngå at gjæren og saltet kommer i kontakt med hverandre før det eltes da salt kan hemme gjæren i å utvikle seg.
Ha i egget og melken, men spar en dl melk til senere, elt på sakte fart til deigen er godt blandet, to til tre minutter.
Skru opp hastigheten til middels og tilsett litt melk om gangen til du har en fin, smidig og litt løs deig. Den skal ikke være klissete, men heller ikke for fast. Bruk ca fem minutter på denne prosessen.
Nå skal smøret tilsettes. Skru ned til lav-middels hastighet og tilsett en og en terning med smør. Når alt smøret er rørt inn og deigen er elastisk skal deigen heve. La den heve til dobbel størrelse, en times tid.

Når deigen er doblet i størrelse, ha den ut på lett melet bakebord.
Del opp i emner, er du nerd som meg veier du emnene (90 eller100 gram per emne).
La emnene hvile 15 minutter før de trilles ut til boller, dette for å roe glutenet i deigen.
Ha bollene på bakepapirkledd stekebrett og la dem heve en-halvannen time.

Når de er ferdig hevet, pensle med sammenvispet egg.
Bollene stekes på 200 grader 20-25 minutter.
Avkjøles på rist.

Når bollene er helt avkjølt kan selve fastelavnsbollene ordnes.

Lag først mandelmassen, rør sammen mandelmel, eggehvite og melis. Kna sammen til du har marsipan.
Skjær av toppen av bollene, ta ut en del av innholdet og ha i kjøkkenmaskin sammen med mandelmassen og melk.
Kjør det godt sammen og fyll det i en sprøytepose.
Fyll massen tilbake i bollene og sprøyt over pisket krem.
Topp med melisdryss og server.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *