Oppskrifter

Franske makroner med havsaltkaramell og sjokoladekrem

Konfirmasjonen er overstått, dukene og bunadsjortene vasket og bunadene hengt opp. Det var ganske travelt et par timer i går da all mat skulle tilberedes og varmes.

En utrolig kjekk dag. Har hatt masse gjester på restemat i dag, hadde i alle fall laget nok av både mat og kaker hihi. En av tingene vi hadde på kakebordet var disse makronene.

Makroner har blitt veldig populært her i Norge de siste årene. Jeg smakte disse herlighetene for første gang i sommer, i Frankrike. Da jeg kom hjem måtte jeg prøve å lage det. Måtte prøve tre-fire ganger før det ble perfekt.
Det er viktig å følge oppskriften nøye når man baker makroner, her skal man være pinlig nøyaktig på vekt, samt konsistensen på røren. Jeg pleier sjelden å følge en oppskrift, men her veier jeg opp alt nøyaktig. Oppskriften er hentet fra godt.no, Pascals makroner.

Røren kan selvfølgelig halvveres, men det er ikke nødvendig da de holder en ukes tid og er veldig kjekke å ha med som vertinnegave, på jobb eller bare som en oppmerksomhet til noen du er glad i. De er også glutenfrie.

Til ca 60-70 makroner trenger du:
280 gram siktet mandelmel
370 gram siktet melis
230 gram eggehvite
125 gram sukker
Eventuelt litt konditorfarge, her må det brukes pasta/gele farger.

Mandelmelet kan kjøpes i helsekostbutikker eller i butikker som selger kakeutstyr. Du kan også skolde og male mandler selv. Sikt mandelmelet to ganger, det skal være 280 ferdig SIKTET mandelmel. Sikt så melis. Deretter siktes mandelmel og melis sammen. Sett til side. I en annen bolle måler du opp eggehviter, pass på å ikke få noe eggeplomme med her. Pisk eggehvitene på middels hastighet i kjøkkenmaskin til de skummer, tilsett sukkeret gradvis og rør til du har en seig, stiv marengs, den må ikke overpiskes, den kan bli for «tørr». Tilsett så farge.

Nå skal marengs og mandelblandingen røres sammen, først forsiktig, så kraftigere. Rør til den er flytende nok til at den «faller sammen». Røren skal være blank og glinsende. Rører du for lenge kan den bli for flytende, rører du for lite kan den bli for kompakt. Jeg trengte et par forsøk på å finne ut når røren er perfekt. Ikke gi opp, de blir uansett gode.

Ha røren i en sprøytepose og sprøyt ut små sirkler på bakepapirkledd stekeplate eller makronmatte. Når du har sprøytet ut makronene må brettet dunkes mot benken så luftboblene går ut og makronene får jevn overflate. La de nå stå i romtemperatut og tørke i minimum 30 minutter, du skal kunne ta forsiktig på overflaten og kjenne at det har dannet seg en hinne utenpå.

Stek dem så på 160 grader i 12-15 miutter, de skal være glatte og jevne i overflaten og ha «føtter». Avkjøl dem helt før du tar dem av bakebrettet. Sprøyt krem på en makronhalvdel og legg en oppå. Jeg har brukt havsaltkaramell og sjokoladekrem. Legg dem i en tett boks, oppbevares i kjøleskap, de er best dagen etter de er laget.
Lykke til!!

7 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.