Oppskrifter

Ghi

Ghi (eller kokt, klaret smør) gir en god, autentisk, litt nøtteaktig smak. Den tåler i motsetning til smør, høy temperatur. Jeg bruker dette til Indisk mat.

Grunnen til at jeg velger å lage ghi i stedet for «vanlig» klaret smør er nettopp denne gode, nøtteaktige smaken vi får når vi gjør det på denne måten.

Jeg foretrekker å lage stor porsjon da den holder seg opp til fire uker i en tett boks i kjøleskapet.

For en stor porsjon ghi bruker jeg
300-350 gram smør.
Det MÅ være ekte smør, går ikke med margarin.

Ha smøret i ei gryte og smelt det på middels varme. La det koke, uten å røre i det, til det dannes et tykt skum på toppen.

Kok videre uten lokk i 15-20 minutter til du ser at smøret skiller seg, og melkestoffene faller til bunnen. Du må ikke røre i smøret! Det er når disse melkestoffene synker, og blir litt brent den gode, nøtteaktige smaken inntreffer. Pass på så ikke melkestoffene svir seg.

Når du ser det klare smøret på toppen er det ferdig. Fjern eventuelle melkestoffer som er igjen på toppen forsiktig med en skje. Så skal egentlig det klare smøret helles over et dørslag dekket med bommulsklede. Jeg tømmer i stedet forsiktig av det klare smøret, pass på at alle melkestoffene er igjen i gryta.

Her ser du melkestoffene til venstre og det klare smøret til høyre. Melkestoffene skylles ut. Det klare smøret kan oppbevares i tett boks i kjøleskap opp til fire uker.

Det er perfekt å røre inn et par hakkede hvitløksfedd og litt hakket koriander for så å pensle over nystekte naanbrød, dette gir veldig god smak til brødene.

Lykke til!!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *