Oppskrifter

Tikka masala med tandoori kylling

Tikka masala med tandoori kylling er absolutt en stor favoritt. Jeg er veldig glad i Indisk mat, så dette er en perfekt rett for meg. Det som er bra er at man fint kan variere hvor sterk den skal være. Jeg lager alltid masse, slik at det er nok til to middager. Vi hadde dette til middag i går, og jeg gleder meg allerede til å spise restene i senere i dag hehe 😉 Det er også perfekt å ha med til lunsj, om det er nok rester vel å merke.

Denne porsjonen er mer enn nok til to middager for fire personer. Oppskriften er en kombinasjon av oppskrifter jeg har funnet i kokeboken «Mat fra hele verden INDIA» og ei Indisk kokebok min mann var så snill å kjøpe til meg da han var i India for noen år siden. Så har jeg selvsagt gort det på min egen måte.

Til en stor porsjon tikka masala bruker jeg
Tandoorikylling:
1 stor, hel kylling  av god kvalitet (jeg brukte en Stangekylling på 2,5 kg)
1/2 sitron
1 1/2 ts salt
3 ss hvitløk og ingefærpasta (kjør 50/50 hvitløk og ingefær sammen i multihakker)
2 ss paprikapulver
2 ts malt kanel
2 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
1/2 ts chilipulver
1 knivsodd malt nellik
3 dl yoghurt naturell
Litt rød eller rosa konditorfarge (kan sløyfes)
Ghi, alternativt jordnøtt olje

Tikka masala:
2 ss hvitløk og ingefær pasta
1-3 frisk rød chili uten frø (styrken på chili kan variere, så er du ikke glad i sterk mat holder det med en.
4 ss malt spisskummen
4 ss paprikapulver
2 ts malt koriander
1/2 ts salt
800 gram hermetiske tomater
400 gram kokosmelk
3 dl kremfløte
Ghi
Evt litt brunt sukker
Litt finstrimlet ingefær
Frisk koriander

Lag tandori pastaen først. Kjør like mengder hvitløk og ingefær sammen i en multihakker, eller finhakk det med en god kniv (lag litt ekstra så har du til sausen etterpå, jeg bruker 5-6 fedd hvitløk). Bland inn tørre krydder og rør inn yoghurt. Tilsett evt litt konditorfarge.

Fjern forsiktig skinnet fra kyllingen. Jeg fjernet og vingene. Skjær noen smale snitt over hele og gni den halve sitronen over. Gni så salt inn i kuttene.

Ha kyllingen i ei bolle og tøm over tandori pastaen. Gni den godt inn. Dekk så med plast og la den marinere i kjøleskap minst fire timer, helst opptil et døgn.

Når kyllingen er ferdig marinert tar du den ut av kjøleskapet og lar den temperere seg 1/2 time. Sett så ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm legges kyllingen på rist i en stekeform, pensle litt ghi over rista før du har kyllingen over. Ha så 5 ss ghi over kyllingen.

La kyllingen steke 1 time, ta kyllingen ut av ovnen og skru opp temperaturen til max. Tøm forsiktig av fettet fra stekeformen og sett kyllingen tilbake i ovnen. La den steke videre 15-20 minutter, til det kommer helt klar kjøttsaft ut når du stikker en skarp kniv i kyllinglåret og tandori pastaen er lett forkullet. La kyllingen hvile mens sausen lages. Den må hvile minst 10 minutter før du skjærer i den.

Ha 5 ss ghi i ei gryte. Bland sammen de tørre krydder og rørestek i et minutt. Tilsett hvitløk- og ingefær pastaen og chili. Rørestek ytterligere ett minutt.

Ha så over tomater, kokosmelk og kremfløte. Kok opp og la sausen småkoke minimum 15-20 minutter, eller til den tykner.

Mens sausen koker, skjær opp kyllingen.

Smak til sausen og juster eventuelt med brunt sukker. Vil du ha den sterkere kan du tilsette chilipulver, bare ha i litt om gangen og la sausen få et lite oppkok før du smaker den til igjen. Er den for sterk, ha i litt matyoghurt, ikke la sausen koke etter du har tilsatt yoghurt. Når du er fornøyd med sausen har du over kyllingbitene. Strø over litt finstrimlet ingefær og frisk koriander rett før servering.

Server med ris, naan og ovnsstekte grønnsaker. Lykke til.

Tips, grønnsaker: jeg brukte 1/2 rød paprika, 1/2 gul paprika, 1/4 squash, 2 rødløk, 3 sjampinjong, 4 smakstomater, litt finstrimlet ingefær, to fedd hvitløk, 3 ss ghi. Stek på 220 grader i 40 minutter.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *