Uncategorized

Gladmat 2018

I år var jeg igjen så heldig å få bli med i Gladmatjuryen. Dette er det fjerde året jeg er med. Her kan du lese om mine opplevelser.

Det var som vanlig mange veldig gode retter å smake på, og selvsagt noe mindre godt. Når man spiser seg gjennom Gladmat får man med hele spekteret.

Dette bildet har jeg fått av Olav. Her her hele juryen, bak fra venstre Olav, Ida Marie og meg. Foran fra venstre Shanna og Maj Britt

Det var hele 130 utstillere under årets festival, og jeg gikk gjennom halvparten av disse. Vi var delt i to grupper. De andre matbloggerene som var med er Shanna med bloggen Basilico, Ida Marie med bloggen Ida Maries mat, Maj Britt med bloggen Spiselandslaget og vår kjære juryformann Olav med bloggen Hobbykokken. Alle bloggene bør virkelig sjekkes ut. Det var en fantastisk gjeng i juryen i år, alle med god kompetanse.
Bildet er fra Hobbykokken, fotograf: Magnus Wintersborg.

Gladmat er en matfestival som arrangeres hvert år i Stavanger. I år ble det arrangert for 20. gang. Dette er en festival som er fantastisk for alle matinterresserte, og man får sannsynligvis smakt på retter man ikke hadde smakt ellers. Alle utstillere skal ha en liten gladmatrett som skal koste maks 40 kroner, dette gir en mulighet å smake på flere retter. Festivalen går over fire dager med kåring av vinnere i kategoriene «beste Gladmatrett», «beste Gladmatstand», «beste Gladmatopplevelse» og «årets nyskaper».

Det er gladmatjuryen sin oppgave å nominere kandidater til de ulike kategoriene, og til slutt kåre vinnere. For å gjøre dette spiser vi oss gjennom hele gladmatfestivalen.

Her er de utstillerne som gjorde seg bemerket i år, klikk på bildene for beskrivelse.

Beste Gladmatrett:
De nominerte i denne kategorien var:

Kriterier til årets Gladmatrett:
-Klarer en å bruke råvarer på en variert og spennende måte?
-Er retten praktisk å spise eller ta med seg, og ser den delikat ut?
-Vurder smak og tekstur.
-Profileres/markedsføres bedriften godt gjennom Gladmatretten? Får Gladmatretten deg til å huske denne bedriften?
-Er årets tema «balanse» ivaretatt?

Beste Gladmatstand:
De nominerte i denne kategorien var:

Kriteriene til årets Gladmatstand:
-Hva slags aktiviteter foregår på standen i tillegg til statisk utstilling/salg?
-Vurder designet på standen.
-Er hygiene og renhold for personell og stand ivaretatt?
-Hvilken relevans har aktiviteten på standen i forhold til bedriftens tilbud?
-Klarer en ut fra standens forutsetninger på en god måte å betjene publikum, uten at det blir stress og kaos?

Beste Gladmatopplevelse:

Kriteriene til årets Gladmatopplevelse:
-I hvilken grad formidler utstiller historien knyttet til råvarer og/eller eget konsept?
-Hvor innbydende er det som serveres?
-Hvor stor entusiasme og hvor god kunnskap har personellet om det som serveres?
-Ble du tatt i mot på en måte som gav deg en god opplevelse/følelse?
-Er årets tema «balanse» ivaretatt?

Årets nyskaper:

Kriteriene til årets nyskaper:
-Brukes råvarer som er uvanlige, eller brukes råvarer i nye kombinasjoner eller tilberedninger?
-Er presentasjon av mat og konseptet ellers overraskende og nyskapende?
-Faller utstilleren under en ny trend innen matlaging?
-Er utstiller/mat nyskapende/kreativ med tanke på bærekraftig matproduksjon?
-Følger utstiller opp under årets tema «balanse»?

Taco is fra Il Gelato

I de fleste kategoriene hadde vi en del å velge mellom, men på årets nyskaper var det rett og slett vanskelig å finne fem kandidater. Den som gikk av med seieren i årets nyskaper var Il Gelato med taco isen sin. Han har laget en is som smaker av tacos, en av kulene er yoghurtis med tacokrydder, en kule er agurksorbet med chili og en kule mais is. Det hele ble overstrødd med knuste tortillachips.

Juryens begrunnelse:
Årets nyskaperpris går til en utstiller som har brukt sin kunnskap, kreativitet og sitt store engasjement på å lage en gladmatrett som fåtallet har smakt, sett eller hørt om tidligere. Retten ivaretar årets tema, «balanse», på en fin måte, der alle komponentene utfyller hverandre og gir en overraskende smaksopplevelse. Årets utstiller har vunnet pris i samme kategori tidligere, og ble i år en soleklar vinner innen denne sjangeren.

Kaldbrygget kaffe med hylleblomstbrus fra Eg og Du, Austrått kaffebrenneri

Prisen for årets gladmatopplevelse gikk til Eg og Du. Kunnskapen og entusiasmen de viser i alle ledd er kjempe flott. De hadde i år laget kaffebrasert hval, i tillegg fikk vi smake en fantastisk kaldbrygget kaffe med hylleblomstsirup fra Austrått kaffebrenneri.

Juryens begrunnelse:
Det har som vanlig vært mange fantastiske opplevelser under gladmat med både kunnskap om produkene sine og masse engasjement.
Årets vinner fortalte grundig de som er interessert å høre om teknikker og tanker de har hatt rundt årets gladmatretter. Kokkene bak konseptet har tidligere år skilt seg ut med sine til tider litt for sære retter. I år har de truffet blink. De viser tydelig at dette er noe de virkelig brenner for og de har lagt seg i selen for å få frem smaker og balanse i rettene. Både hval brassert i kaffe og nydelig kaldbrygget kaffe med hylleblomst gjorde at dette ble årets gladmatopplevelse for oss.

Herlig tacos fra Los tacos

Årets stand kan det også jobbes mer med, men vi fant fem verdige finalister også her. I år ble vinneren Los Tacos med sitt gjennomførte konsept.

Juryens begrunnelse:
Årets Gladmatstand har både en velfungerende salgsdisk med god service og flyt, der køen glir lett og man raskt blir betjent. Uproblematisk og ryddig køsystem. Logoen til stedet er lett gjenkjennelig og enkel å få øye på med stor, kontraststerk print over disken.

Spiseområdet av standen er romslig med god plass til flere, og gir akkurat det man lengter etter når man har gått fra sted til sted i solsteika og vil sitte ned i skyggen med det man har kjøpt for å nyte. Overbygget er lyst og spiseområdet fremstår frodig, som en liten oase i festivalens mylder. Den har et behagelig lys i tillegg til skygge fra direkte solskinn, og området er rent og ryddig og holdt i en gjennomtenkt fargeskala med lyse farger. Et gjennomført estetisk miljø som dessuten gjenspeiler kultur og tematikk rundt maten som selges og serveres. Fargene er harmoniske, friske og glade, som i Mexico.

Å bruke paller som spisemøblement gir en røff og ujålete snert til miljøet som også kler den tidsriktige «street food-feelingen» til maten godt. Fargerike vimpler og baktepper med print av blomster og planter er glade og, og perfekte omgivelser for en pust i bakken og noe godt i munnen og magen. Et godt sted å hvile beina og nyte mate og drikke.

Fritert potetvaffel

Så var det årets Gladmatrett, her klarte vi også å finne fem verdige kandidater og vinneren av denne prisen ble ingen ringere enn Mat hjemmefra med Christopher W. Davidsen, en fantastisk fritert potetvaffel med kveiteremulade.

Juryens begrunnelse:
Årets gladmatrett skal være den beste matretten publikum kan kjøpe for 40 kr. Med årets gladmatrett viste vinneren at vedkommende har forstått årets tema, som er balanse, på en ypperlig måte. Årets gladmatrett ser ut som noe bestemor kunne har servert, men smaker som noe bare en av verdens beste kokker kunnet ha funnet på. Årets gladmatrett er både perfekt krydret og balansert og inneholder bl. a. røykt kveite og fritert potetvaffel.

I tillegg til alle disse fantastiske rettene var det utrolig mye å smake på under Gladmat, her er et lite utvalg bilder fra festivalen og mat jeg smakte på.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *