Oppskrifter

Grove polarbrød

IMG_2815
Polarbrød er noe de aller fleste barn er veldig glad i, tenåringene mine liker dette veldig godt. Jeg er jo veldig glad i å lage all mat fra bunn, så jeg tenkte at dette måtte jeg også få til.
De ble godkjent av jentene mine, selv likte jeg dem også veldig godt, og det beste av alt, vi vet nøyaktig hva de inneholder;)

De hjemmelagde polarbrødene holder naturligvis ikke like lenge som de fra butikk med en rekke kunstige tilsetningsstoffer, men de er like gode dagen etter. Jeg fryser ned mesteparten i porsjoner straks de er nedkjølt, da er det bare å ta opp ved behov.

Ved å bruke en del melk i polarbrødene, blir de myke, jeg pensler dem og med melk før steking, og dekker med et klede straks jeg har tatt dem ut av ovnen og lagt dem på rist.

Les gjennom hele oppskriften før du starter.

For 30-35 polarbrød brukte jeg ca:
500 gram grovbakstmel
100 gram sammalt grov hvetemel
200 gram siktet hvetemel
200 gram malte havregryn
5 dl h-melk
1 1/2-2 dl vann
20 gram fersk gjær
1 1/2 ts salt
4 ss honning
1/2 dl nøytral olje (solsikke eller raps)

Ha det tørre i bakebollen, smuldre oppi gjæren, ikke la den komme i kontakt med saltet før elting da det kan hemme heve egenskapene. Varm vann og melk til ca 25 grader og ha i bakebollen sammen med olje og honning, hold igjen 1 dl av vannet til senere i elteprosessen.

Elt deigen i noen minutter, til den er gått sammen, elt så videre minimum fem minutter mens du sper med resten av vannet, det er ikke sikkert du trenger alt. Deigen skal være litt klissete.

Dekk bakebollen med plast og legg over et klede, sett til heving et lunt sted. Jeg lot min stå på kjøkkenbenken. La den heve til dobbel størrelse (1 1/2-2 timer).

Når deigen er ferdig hevet, ha den over på melet bakebord og del i 30-35 emner (jeg fikk 32).
La emnene hvile noen minutter før du fortsetter, dette for å roe glutenet i deigen.

Trill boller og kjevle dem til ca 1/2 cm tykkelse. Legg på bakepapir og prikk dem med spisepinne eller lignende. La de etterheve i 45 minutter.
IMG_2785
IMG_2786

Sett ovnen på 225 grader over og undervarme.

Når polarbrødene er ferdig etterhevet, pensle med litt melk og stek i ca 12 minutter. Avkjøl på rist, legg et klede over så de holder seg myke. Når de er avkjølt, frys ned i porsjoner de du ikke kommer til å spise i løpet av neste dag. Server gjerne med frisk salat og nykokt egg. Lykke til!!
IMG_2817
IMG_2822

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *