Juleis med gløggkompott

Is er utrolig gøy å eksperimentere med. Jeg har de siste årene laget en ny smak hver jul. Isen tar til seg mye smak, så man bør være litt forsiktig, så er det utrolig gøy nå de den serveres til får et «wow» øyeblikk i det de smaker. Denne isen er en slik «wow» is. Når jeg serverer sier jeg ikke hvilken smak det er, men at de må smake og si hva de kommer frem til. Her fikk jeg høre at det smaker jul, da var mitt mål nådd.

Jeg tenkte lenge på at jeg ville lage en type gløgg is og funderte på hvordan jeg best mulig kunne lage en julete is med gløggsmak, men som likevel ikke var overdøvende.

Det ble da en god is med julens krydder og en gløggkompott servert til. En utrolig god kombinasjon, servert med finhakkede brente mandler.

Antall porsjoner: ca 1 liter is.

Ingredienser:

Juleisen:

  • 4 eggeplommer
  • 150 gram sukker
  • 3 1/2 dl melk
  • 1 1/2 dl fløte
  • 2 kanelstenger
  • 1 stjerneanis
  • 4 nellikspikerGløggkompott:
  • 2 syrlige epler
  • 200 gram frossne solbær evt solbærsyltetøy med lavt sukkerinnhold
  • 50-100 gram sukker
  • saften fra en sitron
  • 1 kanelstang
  • 4 nellikspiker
  • 1 stjerneanis

Fremgangsmåte:

  • Ha melk og fløte i en gryte.
  • Tilsett nellikspiker, kanelstenger og stjerneanis.
  • Kok så vidt opp under lokk, ta gryten til side.
  • La det hele trekke i 20 minutter (under lokk).
  • Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis, gjerne i kjøkkenmaskin.
  • Sil melk og fløteblandingen, og tilsett denne i eggedosisen under omrøring.
  • Ha blandingen tilbake i gryta.
  • Varm det hele opp til ca 80 grader under omrøring til den tykner noe, et par minutter.
  • Pass på at temperaturen ikke overstiger 80-82 grader.
  • Sil blandingen over i en bolle og avkjøl.
  • Når blandingen er kald has den i en iskremmaskin, kjør til den er ferdig.
  • Ha iskremen over i en egnet boks, eller bruk beholderen fra iskremmaskinen som meg og sett i fryseren, dekk med plast helt inntil isen så det ikke kommer luft til.

Lag så gløggkompotten:

  • Skrell eplene om du ønsker og fjern kjernehuset.
  • Del eplene i små terninger, ha over i en gryte sammen med saften fra en sitron.
  • Tilsett solbær, nellikspiker, stjerneanis og kanelstang.
  • Ha over 50 gram sukker og kok opp. La det putre på lav varme noen minutter, til eplene er så vidt møre.
  • Smak til med evt mer sukker, husk at isen er søt, så denne kompotten bør ha litt sting.
  • Fjern nellikspiker, kanelstang og stjerneanis.
  • Avkjøl kompotten og oppbevar i kjøleskap. Den tåler et par dager i kjøleskap.
  • Varm gjerne gløggkompotten opp før servering.

Sett isen i kjøleskap 30 minutter før servering, da får den helt riktig, silkemyk konsistens.
Server is med gløggkompott og ha gjerne over krokan laget av salte brente mandler som kjøres i multihakker. Lykke til!!

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.