Oppskrifter

Lime- og sitronfromasj kake

Denne kaka fant jeg oppskriften til på nett for mange år siden (kakefesten het nettsiden). Det er ei utrolig frisk og god kake. Perfekt til sommerfesten. Har gjort et par endringer så den passer bedre min smak, men er i hovedsak relativt lik orginalen.

Jeg har blant annet tilsatt sitron, opprinnelig skal det kun være lime. Viktigste er at målene stemmer så er det bare å mikse andre frukter i stedet.

Absolutt alle jeg har servert denne kaka til liker den. Min søster har hatt den med som fast følge på jobb når hun har hatt bursdag de siste årene 😉 Absolutt en av mine favorittkaker.

Det er mange trinn å følge her, men både dekorkant, browniebun og bringebærkjerne kan lages et par uker i forveien og fryses ned. Når man jobber seg gjennom et og et trinn er det ikke så vanskelig.

Les gjennom hele oppskriften før du starter.
Jeg har skrevet enkel fremgangsmåte under hvert trinn, men nederst er det trinn for trinn beskrivelse med bilder i tillegg. Når jeg lager hele kaka samme dag er det denne rekkefølgen jeg gjør det.

Antall porsjoner: Oppskriften er til ei kake på 26 cm, 16-20 porsjoner.

Oppskrift:

Bringebærkjerne:

 • 4 plater gelatin
 • 100 gram sukker
 • 215 gram bringebærpurè (3-400 gram bringebær, moses og siles)
 • 215 gram yoghurt

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Ha halvparten av purrèen i ei gryte og varm opp sammen med sukker, la det varmes til rett under kokepunktet. Bør ikke koke, da blir både smak og utseende påvirket. Skru av varmen, klem vannet av gelatinplatene og ha dem i den varme purrèen. Løs gelatinen helt opp. Ha over resten av purrèen, bland godt. Rør så inn yoghurt. Kle ei 20 cm kakeform med plast og hell røren i formen, sett i fryseren minst 4-5 timer. Kan stå i fryser opp til to måneder.

Browniesbunn:

 • 100 gram smør
 • 100 gram sjokolade, mørk eller lys -ditt valg
 • 2 egg
 • 225 gram sukker
 • 75 gram hvetemel eller Toro fin kakemix dersom glutenfri versjon

Sett ovnen på 175 grader over og undervarme. Smelt smør i ei gryte på svak varme, ha i sjokolade og skru av varmen. Pisk egg og sukker til eggedosis, kan piske for hånd eller i kjøkkenmaskin. Ha sjokoladeblandingen i eggedosisen, bland godt inn. Tilsett mel. Ha røren i ei 26 cm kakeform, stekes 30-40 minutter. La den avkjøles helt og sett den i fryseren 1/2-1 time før montering. Kan gjerne fryses opp til to måneder før bruk.

Dekorkant:

Stripemasse:

 • 40 gram smør, romtemperert
 • 40 gram melis
 • 1 eggehvite
 • 30 gram hvetemel eller Toro fin kakemix
 • 15 gram kakao

Sett ovnen på 250 grader. Rør smør og melis hvitt. Tilsett eggehvite, mel og kakao. Pisk lett og luftig. Ha over tapet bakebrett, se bilder lenger nede. Sett kjølig 1/2 time. Fjern tapen.

Lys kakebunn:

 • 2 egg
 • 1 eggeplomme
 • 50 gram sukker
 • 30 gram hvetemel eller Toro fin kakemix

Pisk eggedosis og vend inn mel, stryk over den stivnede stripemassen. Stek i 3 minutter. Avkjøl og skjær i ca 3 cm høye remser. Skal den ikke brukes med det samme, pakk godt inn i plast, kan gjerne fryses opp til to måneder. Tiner på en time i romtemperatur.

Lime- og sitronfromasj:

 • 7 plater gelatin
 • 1 1/2 dl lime og sitronsaft (50/50), jeg bruker ca to sitroner og to lime
 • 6 eggeplommer
 • 100 gram sukker
 • 5 dl fløte

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis -ca 10 minutter i kjøkkenmaskin. Ha eggedosisen over i ei bolle. Pisk fløten, den skal ikke være for stiv. Jeg pleier å piske denne for hånd. Varm så opp halvparten av sitron- og limesaften, ikke kok. Skru av varmen. Klem alt vannet ut av gelatinplatene og tilsett i det varme. Rør inn resten av lime- og sitronsaften. avkjøl noe. Ha eggedosisen over den piskede fløten og vend inn. Når det er godt blandet tilsettes lime- og sitronsaften litt og litt mens du rører den forsiktig inn.

Bringebærgele:

 • 3 plater gelatin (3-400 gram bringebær moses og siles)
 • 3 dl bringebærpurè
 • 50 gram sukker

Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Ha halvparten av bringebærpurrèen i ei gryte, varm opp til rett under kokepunktet. Skru av varmen. Klem vannet ut av gelatinen og tilsett i det varme. Ha i resten av purrèen, avkjøl til fingervarmt. Ha over den stivnede kaken.

Montering:
Ha en justerbar kakering på et kakefat eller solid kakebrett. Legg på den kalde browniebunnen. Ha plast rundt kakeformen, jeg pleier å klippe opp plastlommer, evt overheadark i passende remser (det går ikke med plastfolie). Legg dekorkanten rundt browniebunnen, stram kakeringen og fest den. Ha over halvparten av fromasjen. Legg over den dypfryste bringebærkjernen og hell over resten av fromasjen, jevn den forsiktig ut og sett kjølig minst to timer. Når fromasjen har stivnet, lag gele og ha den over når den er avkjølt. La kaken stå til geleen er stiv. Fjern kakeringen og ta bort plasten, pynt med friske bringebær, server.

Trinn for trinn med bilder
Bringebærkjerne
Jeg bruker frosne bringebær, tin dem og ha de over i ei sikt, og press ut saften ved hjelp av ei skje. Du kan også bruke et linklede. Jeg lager purrèen til geleen samtidig og setter den kjølig til den skal brukes. Bløtlegg gelatin i kaldt vann (Ca 5 minutter), varm opp halvparten av purrèen med sukker. Klem ut vannet av gelatinen og ha i det varme, ha i resten av purrèen og tilsett yoghurt. Ha det hele i ei plastkledd form på 20 cm, sett i fryser.

Brownie
Lag brownien og avkjøl helt. Settes i fryser 1/2-1 time før montering.

Dekorkant
Ha tape på bakepapir, jeg liker når det er skråmønster. Er litt vanskelig å se på bilde, men tape opp striper med en tapebredde mellomrom.
Ha over stripemassen og sett kjølig 1/2 time.

Fjern tapen og ha over den lyse kakebunnen, smør den forsiktig ut over det hele. Stek på 250 grader i ca 3 minutter.

Ha litt sukker på et bakepapir og ha den stekte bunnen over, fjern bakepapiret forsiktig, du vil nå se mønsteret.  Avkjøl og skjær i ca 3 cm brede remser.

Lime- og sitronfromasj
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Pisk fløten, vend eggedosisen inn i fløten, sett kjølig.

Bløtlegg gelatin i kaldt vann (ca fem minutter). Press saft fra to sitroner og to lime (1 1/2 dl). Varm opp halvparten av saften, skru av varmen. Press vannet ut av gelatinen og ha gelatinplatene over den varme saften. Tilsett resten av lime og sitron saften og avkjøl. Rør den forsiktig inn i fløte og eggedosisblandingen. Tynn stråle under forsiktig omrøring.

Montering
Ha en justerbar kakering på et kakefat. Ha over den kalde browniebunnen og ha striper av plast rundt formen. Legg dekorkanten mellom plasten og browniebunnen. Stram til formen og fest den.

Hell over halvparten av fromasjen. Legg bringebærkjernen i midten og hell over resten av fromasjen.

Sett kaka i kjøleskap til den er stivnet, minimum to timer. Lag så gele. Når geleen er avkjølt, romtemperert helles den over fromasjen. Er geleen for varm vil den smelte fromasjen, det blir fremdeles god smak men ser ikke så delikat ut.

Sett i kjøleskap til geleen er stivnet, et par timer.

Dersom jeg skal ha kaka med på besøk beholder jeg kakeringen på under transport, fjerner den når jeg kommer frem og pynter med friske bringebær.

Så den store testen, ligger bringebærkjernen rett? det finner vi ut når vi spretter kaken. Lykke til.

Tips: Hele kaken kan også lages ferdig og monteres, men uten å ha over gele for så å fryses. Ta den opp dagen før den skal serveres og la den tine i kjøleskap. Ha over gele 3-4 timer før servering.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *