Oppskrifter

Mandelmelk

Så enkelt, så godt og så sunt. Om det er fordi du er veganer, ikke tåler kumelk eller om du bare vil ha et sunnere alternativ, da er dette perfekt. Jeg bruker den i kjøleskapsgrøt, kokt grøt og til ulike kaffedrikker. Den er også god å drikke som den er.

Jeg skal ikke si at det er raskt å lage, mandlene skal ligge i bløt et døgn så det må gjerne planlegges litt. Bortsett fra det er selve arbeidstiden på ca 15 minutter.

Det er ikke nødvendig med masse utstyr, men en god blender og fint linklede eller bommulsklede må man ha. Evt nøttemelkspose eller annen bommul/linpose. Jeg kjøpte bommulspose på helsekost for under 40 kroner. Har du ikke klede eller pose fungerer dobbelt kaffefilter også, det tar bare litt lenger tid men gjør absolutt samme nytten.

Hjemmelaget mandelmelk er ferskvare og har relativt kort holdbarhet. 4-5 dager kan den oppbevares i kjøleskap, så ikke lag mer enn du vet du vil bruke opp i løpet av de nærmeste dagene.

For litt over 6 dl mandelmelk bruker jeg:
2,5 dl uskoldede mandler
5 dl kaldt vann
4 ss honning/muscovado-, kokosblomst- eller brunt sukker
1 vaniljestang
1/4 ts kanel

Når det gjelder honning, vanilje og kanel er dette valgfritt, lag gjerne helt uten smakstilsettinger, eller bruk mer av det. Er du veganer, bytt ut honning med muscovado-, kokosblomst- eller brunt sukker.

Så over til fremgangsmåten. Ha de uskoldede mandlene i et stort norgesglass eller arbeidsbolle med lokk, fyll på med minst dobbelt så mye vann som nøtter.
Sett i kjøleskap og la det stå et døgn, det kan stå opp til to døgn.
Har du dårlig tid lar du det bare stå på kjøkkenbenken over natta, konsistensen blir da ikke like herlig. Jeg synes det blir best etter minst et døgn i kjøleskap.

Når mandlene er ferdig bløtlagt, hell de over i en sil og skyll godt med kaldt vann.
Ha så mandlene i en god blender sammen med 5 dl nytt kaldt vann.
Tilsett evt honning, vanilje og kanel eller andre smaker. Liker du kardemomme kan dette være godt.
Kjør det hele sammen i 2-4 minutter.
Sil av i lin/bommulsklede, evt pose eller kaffefilter.
Press ut så mye væske som mulig.
Kaffefilter er litt vanskeligere da de kan ryke, jeg brukte fire boller med doble kaffefilter så det skulle gå litt fortere første gang. Deretter kjøpte jeg pose og har holdt meg til det siden.
Mandelmassen du nå har igjen kan strøs utover et bakebrett og tørkes i ovn på 50 grader varmluft noen timer, så kan det brukes i for eksempel kaker eller smoothie.
Posen legger jeg i bløt et par minutter før jeg skyller den godt.
Kjører den så en runde i oppvaskmaskinen.
Ha den ferdige mandelmelken i en beholder med lokk og sett i kjøleskap.
Rist melken før bruk.
Lykke til!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *