• Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
  • Hjem
  • Galleri
    • Barnekaker
    • Bryllup
    • Dåp og babyshower
    • Konfirmasjon
    • Fest og jubileum
    • Voksenkaker
    • Makroner og cupcakes
  • Om meg
  • Glutenfri bakst
  • Oppskrifter
  • Trinn for trinn
  • Kurs
Søk
Kjøkkenmagi- god mat kan være magisk
Oppskrifter . Uncategorized

Mandelmelk

On 14. juli 2018 by Elin Rusnes Kvingedal

Så enkelt, så godt og så sunt. Om det er fordi du er veganer, ikke tåler kumelk eller om du bare vil ha et sunnere alternativ, da er dette perfekt. Jeg bruker den i kjøleskapsgrøt, kokt grøt og til ulike kaffedrikker. Den er også god å drikke som den er.

Jeg skal ikke si at det er raskt å lage, mandlene skal ligge i bløt et døgn så det må gjerne planlegges litt. Bortsett fra det er selve arbeidstiden på ca 15 minutter.

Det er ikke nødvendig med masse utstyr, men en god blender og fint linklede eller bommulsklede må man ha. Evt nøttemelkspose eller annen bommul/linpose. Jeg kjøpte bommulspose på helsekost for under 40 kroner. Har du ikke klede eller pose fungerer dobbelt kaffefilter også, det tar bare litt lenger tid men gjør absolutt samme nytten.

Hjemmelaget mandelmelk er ferskvare og har relativt kort holdbarhet. 4-5 dager kan den oppbevares i kjøleskap, så ikke lag mer enn du vet du vil bruke opp i løpet av de nærmeste dagene.

For litt over 6 dl mandelmelk bruker jeg:
2,5 dl mandler
5 dl kaldt vann
4 ss honning/muscovado-, kokosblomst- eller brunt sukker
1 vaniljestang
1/4 ts kanel

Når det gjelder honning, vanilje og kanel er dette valgfritt, lag gjerne helt uten smakstilsettinger, eller bruk mer av det. Er du veganer, bytt ut honning med muscovado-, kokosblomst- eller brunt sukker.

Så over til fremgangsmåten. Ha mandlene i et stort norgesglass eller arbeidsbolle med lokk, fyll på med minst dobbelt så mye vann som nøtter.
Sett i kjøleskap og la det stå et døgn, det kan stå opp til to døgn.
Har du dårlig tid lar du det bare stå på kjøkkenbenken over natta, konsistensen blir da ikke like herlig. Jeg synes det blir best etter minst et døgn i kjøleskap.

Når mandlene er ferdig bløtlagt, hell de over i en sil og skyll godt med kaldt vann.
Ha så mandlene i en god blender sammen med 5 dl nytt kaldt vann.
Tilsett evt honning, vanilje og kanel eller andre smaker. Liker du kardemomme kan dette være godt.
Kjør det hele sammen i 2-4 minutter.
Sil av i lin/bommulsklede, evt pose eller kaffefilter.
Press ut så mye væske som mulig.
Kaffefilter er litt vanskeligere da de kan ryke, jeg brukte fire boller med doble kaffefilter så det skulle gå litt fortere første gang. Deretter kjøpte jeg pose og har holdt meg til det siden.
Mandelmassen du nå har igjen kan strøs utover et bakebrett og tørkes i ovn på 50 grader varmluft noen timer, så kan det brukes i for eksempel kaker eller smoothie.
Posen legger jeg i bløt et par minutter før jeg skyller den godt.
Kjører den så en runde i oppvaskmaskinen.
Ha den ferdige mandelmelken i en beholder med lokk og sett i kjøleskap.
Rist melken før bruk.
Lykke til!!

Tags: drikke, Glutenfritt, mandelmelk, melkefritt, vegansk, vegetar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Arkiv

  • februar 2021
  • juni 2020
  • mai 2020
  • april 2020
  • september 2019
  • august 2019
  • april 2019
  • mars 2019
  • februar 2019
  • desember 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • januar 2018
  • desember 2017
  • august 2017
  • juni 2017
  • mai 2017
  • mars 2017
  • februar 2017
  • januar 2017
  • desember 2016
  • november 2016
  • oktober 2016
  • september 2016
  • august 2016
  • juli 2016
  • mai 2016
  • mars 2016
  • februar 2016
  • januar 2016
  • desember 2015
  • november 2015
  • oktober 2015
  • september 2015
  • august 2015
  • juni 2015
  • mai 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februar 2015
  • januar 2015
  • desember 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • august 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • mai 2014
  • april 2014

Calendar

februar 2021
M T O T F L S
« jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

  • Glutenfri bakst
  • Kurs
  • Mine tips
  • Oppskrifter
  • Slide
  • Trinn for trinn
  • Ukemeny
  • Uncategorized

Copyright Kjøkkenmagi 2021