Oppskrifter

Tacogryte med høyrygg sous vide

Tacogryte er veldig enkelt å lage, men det krever litt planlegging når man skal tilberede kjøttet på denne måten.

Selve tacogryta tar ikke mer enn 30 minutter å lage, men kjøttet trenger lang tid. Resultatet blir saftig og smaksrikt kjøtt som bokstavlig talt smelter på tungen. Kjøttet skal ligge i sous vide 18-20 timer, så start dagen før. Det er selvsagt helt greit å bruke kjøttdeig i gryta, men jeg ville ha godt kjøtt med masse smak.

Valget falt derfor på høyrygg. Problemet med høyrygg er at det er ganske seigt og trenger lang koketid, det gjør at det passer perfekt for sous vide.

Dersom du ikke har sous vide kan du steke opp vanlig biffkjøtt og koke det i gryta et par timer, et annet alternativ om det skal gå raskt er kjøttdeig.

For en stor tacogryte, til 5 personer brukte jeg
Til sous vide
500 gram høyrygg
3 fedd hvitløk
1 chili
Noen kvister frisk oregano

Til gryta
2 fedd hvitløk
1 chili
3-5 ss hjemmelaget tacokrydder
4 ss tomatpurè
1 paprika
2 løk
10 cherrytomater
2 bokser hakkede hermetiske tomater
1 boks tomatbønner
Salt
Pepper
Evt litt sukker
2 dl ris

Tilbehør
Salat
Rømme
Guacamole
Nachos eller tortilla chips
Revet ost

Jeg startet som sagt med kjøttet nesten et døgn før vi skulle spise.
Høyrygg trenger egentlig opp til 40 timer i sous vide, men jeg skar den opp i biter før jeg hadde den oppi.

Fyll vann i sous vide og still inn temperaturen på 61,5 grader. Hakk chili og hvitløk. Skjær opp kjøttet, skjær bort de største sener og evt brusk, men ikke kast det, dette setter god smak på kjøttet. Gni chili og hvitløk inn i kjøttet sammen med noen kvister oregano. Putt kjøttet i en av posene for vakumering, legg også oppi avskjæret. Legg posen oppi sous viden og still inn tiden til 20 timer.

Når kjøttet er ferdig, plukk bort senene og brusken, ha kjøttet i ei arbeidsbolle el og sett til side mens tacogryta lages. Kjøttet får ikke så fin farge når man sous vider det, men det skal oppi gryten og da spiller ikke det noen rolle. Det kan evt brunes i ei panne når det tas ut av sous viden.

Selve tacogryten går raskt å lage.
Finhakk hvitløk og chili. Skjær løk, paprika og cherrytomater i biter.

Fres hvitløk og chili over middels varme 1/2 minutt. Tilsett tacokrydder og tomatpurè og rørestek i ytterligere 1/2 minutt. Tilsett så løk og paprika og stek til løken er blank.

Ha over hermetiske tomater og cherrytomater. La det hele få et oppkok. La det småkoke mens du tilbereder risen etter anvisning på pakken. Imens kan tomatbønnene skylles, laken skal ikke være med i denne retten. Nå er også tiden inne for å lage guacamole.

Når så risen er ferdig kan den tilsettes gryta. Ta litt om gangen, ikke sikkert du trenger alt. Ha over kjøttet og bønnene, la det bli gjennomvarmt. Smak til med salt, pepper og evt sukker. Server. Lykke til!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *